[LUG] До каде е работата

direktor direktor at pcinfo.com.mk
Thu Dec 5 16:41:50 UTC 2002


Дечки вака стојат работите:
Завчера во Александар Палас се одржа "дискусија" за невладини
организации, е-управување и бла.., бла. 
Бев поканет, и нормално слушав разни глупости за Што ни фалело во
државава. Пред крај стана еден типац од агенција за државни службеници и
се испофали дека единствено тие во државав имале целосно лиценциран
софтвер.
И така, после него се јавив за дикусија, гопрествив ССМ, кажав за
маратонот, објаснив за потребата од локализација, и се она што го
дискутираме за слободен софтвер.
После моето прашање за тоа колку платиле за лиценците, типот едноствано
стана и си замина, без одговор и образложение.

Како и да е, после дискусијата, 4-5 невладини организации се интересираа
кај може да не најдат, едни од велес (женски) свеќе размислуваат да не
вклучат во проект за предвања (сигурно некој ќе ги спонзорира) така да
работите тргнаа. Денес како што гледате добивме и поздрав до Венко,
Директорот на Логин Системи (читај Микрософт) кој исто така го инфомирав
за маратонот. Очигледно дека некому не се допаѓа идејата за
локализација, а за нас мотив повеќе.

Што се однесува до маратонот, нема причини за одлагање. Идната недела
треба да се доорганизираме, контактирани се повеќе фирми, материјалите
се доставени на многу места, очекуваме повратни информации за
спонзорства околу јадењето. Она што мора да се направи е да се најдат
поголем број луѓе за преведувањето

Друго што приметив, на некои од вас им е незгодно да доаѓаат во
редакција. Нема причини за тоа. Имаме машина на ССМ, и треба да се
користи, а не да седи исклучена. За да целата работа биде поОК, може да
се договорат термини и сл. За што секако ќе треба да седнеме сите
заедно. 
ПЦИнфо+ неколку години ја промовира ЛУГ заедницата, слободниот софтвер
итн. ПЦИнфо+ и понатму стои на располагање, затоа нема причини некому од
нас да биде незгодно да дојде тука и да седна на машина. Затоа, кога ќе
се видиме сите заедно, ќе се договориме за се што мислите дека треба да
се договориме.
За сега толку, 

Поздрав Игор.
_______________________________________________
LUG mailing list
LUG at lists.linux.net.mk
http://lists.linux.net.mk/mailman/listinfo/lugMore information about the Ossm-members mailing list