[LUG] "default encoding for the user"

Дамјан Георгеивски penguinista at on.net.mk
Wed Nov 27 12:14:30 UTC 2002


> > Освен за обични текст фајлови компатибилноста не е битна.
> > Windows користи UTF-16, и за тој избор можам да кажам само
> > ЗОШТО?!?
>
> Не разбирам. За што точно користи utf-16?

За све, file системот, unicode API-јата, текст фајловите во Notepad

> (негде прочитав порано дека utf-8 е disadvantage за азијските
> јазици во однос на utf-16)

во однос на зафаќање на простор, за азиски јазици utf-8 е 50% поголем 
од utf-16. 

Али преку к*р од овој анти UTF8 аргумент. Денес хардисковите се по 
100GB и дефинитвно не се преполнуваат од текст фајлови.
-- 
Дамјан

hundred-and-one symptoms of being an internet addict:
21. Your dog has its own home page.

_______________________________________________
LUG mailing list
LUG at lists.linux.net.mk
http://lists.linux.net.mk/mailman/listinfo/lugMore information about the Ossm-members mailing list