[Ossm-members] Re: dugminja od tastatura so funkcija

Georgi Georgi
Wed Nov 5 20:51:16 UTC 2003


дамјан г напиша:

>> Со xev ми дава како тоа долу.
>> Но, во "Тастатурни кратенки" во КДЕ кога ќе ги стиснам за да ги
>> доделам на некоја акција не реагира.
>> 
> http://ozzzy.dyndns.org/mandrake/extrakeys.html

По кој пат веќе - Фала, да си здрав и жив.

Добро линкот не работи, ама ми помогна во Гугл да знам што да барам -
"extrakeys". :)


А ако на некој некогаш му треба. :)

1. Прво со xev гледам кој keycode го генерира вишак копчето. 
  Во мојов случај 222.

2. Правам фајл ~/.Xmodmap(*) со содржина
  keycode 222 = F13

  Кде-то не ми реагирало кога ќе го стиснам затоа што не генерирал
  симбол. Сега генерира F13 и е во ред.

  Може да се земе било кој валиден. 
  Во /usr/X11R6/include/X11/keysymdef.h ги дефинира ама пошто има до 
  F22 не верувам дека ќе му треба на некој да бара други имиња.

  Незнам зашто не ми го чита ~/.Xmodmap при пуштање на Х-от ама 
  во ~/.xinitrc ако ставам xmodmap .Xmodmap го вчитува.

3. Сега кде-то ми реагира за да во КонтролЦентар наместам кратенки. 

  Ако сакате да биде независно од менаџерот или да стартува било каква
  команда најдов нешто ама не ги пробав.
  http://freshmeat.net/projects/xbindkeys/
  http://jerukey.sourceforge.net/ 
  http://lineak.sourceforge.net/

4. Toa e тоа.
-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS! 
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list