[Ossm-members] ALSA + dmix

дамјан г. mk at net.mail.penguinista
Tue Nov 18 13:26:53 UTC 2003


ха, 
Ова не сум го знаел, а прилично е корисно... 
ALSA-та, спротивно од еден одговор во FAQ-от кој сум го прочитал одамна,
сепак подржува софтверско mix-ање на повеќе извори на звук...

т.е. објаснето:
може да се пушти музика од повеќе програми истовремено, без користење на
ARTS, ESD или друг sound server.

финтата е ова да го имате во "$HOME/.asoundrc" [attached] ...
и во мојот xmms (т.е. beep-media-player) како ALSA output ми е ставено
"pcm.default"... сличново важи и за други апликации...

mplayer: $HOME/.mplayer/config << ao=alsa9:pcm.default
 или 
mplayer -ao alsa9:dmixer ...

aplay без посебни подесување
alsaplayer без посебни подесувања
ogg123 -d alsa09 -o dev:dmixer <..>.ogg
[еден момент сакаше и без подесување]

mpg123 - не работи - не знам зашто
xine - го дисторзира звукот, сега за сега неам решение
референци:
http://alsa.opensrc.org/index.php?page=DmixPlugin
http://www.alsa-project.org/alsa-doc/doc-php/asoundrc.php3#softmix

PS.
сево ова пробано со alsa-[lib|drivers]-0.9.8.
И во постарите alsa-и постои оваа можност, но шансите за најмалку проблеми
се со последнава верзија со оглед дека dmix feature-ов сеуште се рафинира.-- 
Дамјан                 (jabberID:damjan at bagra.net.mk)

ISP techs know most computer problems are PEBKAC. 
 (Problem Exists Between Keyboard And Chair)More information about the Ossm-members mailing list