[Ossm-members] Mozilla prevod-zabeleski

Новица Наков novica at bagra.org
Thu Feb 12 07:26:31 UTC 2004


Noveski Oliver напиша: 

> -Во Македонскиот јазик не постои зборот Подеси. Ако веќе се бара друг збор
> различен од прилагоди за сет подобро да стои - Постави

Ова го провери во речник или? 

> -Сепак во Firebird не се употребува зборот атачмент

Но се употребува во thunderbird. Кога ќе ми текне некоја добра замена тој 
збор ќе биде различно преведен т.е. сменет.

> -Исто и зборот таб не е Македонски и јасен е само за оние што знаат
> англиски. Сите се согласија дека подобро е да стои како јазиче.

Кој рече дека се гласа овде? Зборот tab е доволно јасен. Го имаш и на 
тастатура. Сите што користат компјутери го имаат видено. Тие што не знаат 
ќе научат. Кога може font да биде фонт, и tab ќе биде таб. 

И пред да скокнете, знам дека tab во англискиот јазик значи „јазик“ (на 
кондура), и значи и дел од униформа кај што се ставаат чиновите и некои 
други работи. Но tab е и скратено од tabulator (нешто што има врска со 
колони). Па мене логично ми е некако да tab е искористен со второво значење 
и затоа tab може да биде таб. Може некој да провери со кое значење е 
искористен? 

Конечно look at the big picture. Како ќе се преведе tabbed browsing. Сега е 
сурфање со (помош на) табови. Ќе биде ли Сурфање со (помош на) на јазичиња? 
Дај бидете озбилни.

> -Внеси/Изнеси мислам дека е поразбириливо иако и двата термина се
> македонски.На пример подобро звучи Внеси Пошта отколку Увези пошта.

Увоз и извоз се македонски и се превод на import и export. Енд оф стори.


И кога веќе се прави муабет за преводите. Би сакал да ја одржиме дискусијава 
на поправање печатни грешки и (не толку) очигледни правописни грешки. 
Работите како плагин и јас ги знам, работите како пре(в)земање не ги знам, 
но кога некој ќе ми каже како е во речник го поправам. Дискусијата за тоа 
како некои специфични компјутерски термини ќе се преведат нема да ја 
водиме. Во нашиот јазик на крајот на краиштата мора да влезат нови зборови.

-- 
Новица

"It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought 
without accepting it." - AristotleMore information about the Ossm-members mailing list