[Ossm-members] psi 0.9.1 ?? ????????????

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Mon Jan 12 10:51:21 UTC 2004


> Znaci kratko i jasno, no i ne tolku precizno psi e programce koe
> raboti kako ICQ, no se bazira na sloboden standard i pretstavuva
> sloboden softver i da ke zaboravev - 100 pati e podobro od
> gorespomnatite varijanti :-)

Подобар е затоа што не зависи од еден централен сервер (систем) туку е 
дистрибуиран систем за инстант пораки - слично како маил-ot - и секој 
може да си инсталира свој сервер кој ќе биде дел од глобалната мрежа.

Исто така протоколот е јавен и наскоро официјализиран од IETF, така што 
секој може да направи клиент или сервер имплементација за Jabber...

Спореди го ова со proprietary решениата како yahoo, msn, aim и icq, кои 
не дозволуваат туѓи клиенти да се поврзат на нивните системи, се 
централизирани (и ниедна сериозна компанија не би си дозволила 
професионално да користи таков систем) итн...-- 
Дамјан                 (jabberID:damjan at bagra.net.mk)

   Whoa...I did a 'zcat /vmlinuz > /dev/audio' and I think I heard 
God...
More information about the Ossm-members mailing list