[Ossm-members] Re: Kloniranje na cel hard pod linux

Georgi Georgi
Fri Mar 12 12:38:36 UTC 2004


V. Bidikov напиша:

> a mbr ovo ono ?

1. 

Партициите рачно направи ги. 

Откога ќе го прекопираш целиот хард, пробај со chroot.
# chroot /noviot

па сега во истата конзола работиш на новиот хард. Повикај го grub или lilo 
(што и да ти е) за да ти го сетира за новиот хард. (/sbin/lilo или
grub-install) пазејќи на кој хард диск ставаш треба на новиот нели. 

Можда може и без да се рутуваш само да ги повикаш grub или lilo со
соодветната опција /dev/hdb да речеме.

2. 

Интересно би било да пробаш со dd ваљда така целата структура на стариот
хард диск сосве мбрто ќе ги ископира?

Нешто како
    dd bs=300M if=/dev/hda of=/dev/hda

Баш пробај и кажи особено вториов начин. :)
    
-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS! 
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list