[Ossm-members] Re: Kloniranje na cel hard pod linux

дамјан г. mk at net.mail.penguinista
Fri Mar 12 13:53:23 UTC 2004


> 1.
> 
> Партициите рачно направи ги.

точно.

> Откога ќе го прекопираш целиот хард, пробај со chroot.
> # chroot /noviot
> 
> па сега во истата конзола работиш на новиот хард. Повикај го grub или
> lilo (што и да ти е) за да ти го сетира за новиот хард. (/sbin/lilo или
> grub-install) пазејќи на кој хард диск ставаш треба на новиот нели.
> 
> Можда може и без да се рутуваш само да ги повикаш grub или lilo со
> соодветната опција /dev/hdb да речеме.

Ова може да работи а може и не... (има разни заебанци со BIOS и сл.)
Најсигурно е откога ќе го извадиш стариот диск да bootираш со grub
дискета/CD и да подесиш grub од таму.

-- 
Дамјан                 (jabberID:damjan at bagra.net.mk)

  Actually, Microsoft is sort of a mixture between the Borg and the
Ferengi.More information about the Ossm-members mailing list