[Ossm-members] najverpojatno prva (pogolema "ne-kompjuterska") firma vo Bitola kojasto e 100% na gnu/linux

Nikola Vanevski nvanevski at gmail.com
Wed Apr 20 07:48:52 UTC 2005


On 4/19/05, Dean Josevski <dean at integraeng.com.mk> wrote:
> 
> 
> Vo tekot na minatata sedmica, firmata MZT Inzenering od Bitola, celosno
> migrira od MS Windows na MandrakeLinux, taka sto od ponedelnikot na site
> nivni kompjuteri ima samo MandrakeLinux 10.0 Power Pack.


.... 

> Onie distributeri koisto ja sogledale vrednosta na Linux, odamna nudat
> Linux resenija. (Pogore napomnav eden primer.)Мислам дека мена да биде лоша идеја да се направи една „бела книга" за 
корпоративни инсталации на Линукс во Македонија. Ке биде многу полесно и за 
фирмите кои размислуваат да преминат на слободен софтвер кога ќе можат да 
видат каде и што има инсталирано. Да не спомнувам еден куп локални 
самоуправи на кои ИТ инфраструктурата сега ќе падне на нивен грб.

Од моето искуство со претходната фирма каде што работев :

- Македонска Банка за Поддршка на Развој (МБПР) : комплетна серверска 
инфраструктура (Database, File Serving, E-Mail, Web, Firewall, Windows 
Domain изведен со Samba како PDC, на клиентите се користи OpenOffice и 
Thunderbird - за жал мораат да користат Explorer заради банкарските сајтови 
со кои работат).
- Поштенска Банка - скоро комплетна инфраструкура (Web, E-Mail, Application 
Server,Oracle DB Server). Истата забелешка важи за Експлорер.
- Штедилница Можности се подготвува за замена на Дата серверите со Линукс 
кластер, веќе користи SE Linux како firewall;
- Стопанска Банка - Oracle DB сервер

Мојата претходна фирма (Software Pro Design) продолжува со поддршка на 
Линукс, дури и го форсираат како серверска платформа. За клиентите е доста 
посложено - како поголеми фирми, повеќето имаат договори со Микрософт 
претставници за поддршки и такви работи, поготово Стопанска Банка кај што на 
ниво на National Bank Of Greece се форсира Микрософт.


-- 
Nikola Vanevski
Postpaid Billing Software Engineer
Cosmofon MTS.AD. - Skopje
GSM +389 75 400 322
Tel. +389 22 441 300
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20050420/dd009608/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list