Fwd: Re: [Ossm-members] SuSe 10 video pleeri

Vladimir Stefanov vladoboss at mt.net.mk
Fri Dec 9 19:35:55 UTC 2005


Andonoski Goce напиша:

>Ako mozi da mi kazis koja e stranata na mplayer posto toj sto jas go simnav 
>  
>
Ако бараш mplayer упишуваш во Гугл mplayer и на прво место ти ја дава 
страната http://www.mplayerhq.hu/homepage/design7/news.html
Таму имаш mplayer во изворен код, кој ќе го компајлираш и ќе работи 
перфектно. Пред тоа симни ги win32 кодеците и отпакувај ги во /usr/lib/win32
При компајлирањето дај му ја патеката на мплеер до нив и си свршил 
работа (мада avi, mpg, mpeg, mov, доаѓаат вградено во него). За да ја 
видиш наредбата како да му ја дадеш патеката но и други корисни опции 
упишуваш во распакуваната архива од мплеер ./configure --help па коа ќе 
ги упишеш сите опции следи make и make install.

>Yast ne go prifaka pri instalacijata a plus go najdov samo za Fedora i Red 
>Hat a vo meguvreme najdov nekoi kdeci gi otpakuvav i sega so kaffeine i so 
>xine pusta samo avi fajlovi ama bez zvuk iako kako opcija tamu vo 
>podesuvanjata neznam kolku ima vrska ama gi ima Alsa i oss drajverite sto na 
>xmms funkcioniraat.
>_______________________________________________
>Ossm-members mailing list
>Ossm-members at hedona.on.net.mk
>http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
>-------------------------------------------------------
>  
>
>------------------------------------------------------------------------
>
>_______________________________________________
>Ossm-members mailing list
>Ossm-members at hedona.on.net.mk
>http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>  
>
More information about the Ossm-members mailing list