[Ossm-members] GNU/Linux punchline?

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Tue Jan 4 17:17:09 UTC 2005


> Сте размислиле некогаш што да му одговорите на некој човек кога ќе ве праша
> зошто да инсталира GNU/Linux, или било кој друг софтвер? 

да, сме размислувале ... 

> Ама да му дадете обичен, лесен одговор, а не дефиниција од ФСФ.

... ама нема лесен одговор. Прашањето во суштина е филозофско (или 
општествено), прашање за напредокот на човековата цивилизација. Софтверот е 
само мал дел од тој puzzle (напредок, цивилизација итн.) и не знаеме колку е 
битен сам по себе (веројатно не многу), но тоа е делот кој ние го разбираме 
прилично добро и тоа е делот во кој можеме да имаме некаков удел.

Прашањето е :
кој [ќе] ја контролира технологијата, која барем во еден дел е поврзана со 
напредокот на цивилизацијата - or so they say,
кој [ќе] може, т.е. смее, т.е. знае, т.е. на кого ќе му биде дозволено да 
учествува во развојот на таа технологија.

Дали треба да оставиме развојот да зависи од корпорации(*) - кои никогаш нема 
да направат нешто што не им е од нивни личен интерес, без разлика на 
пошироките општествени импликации на тоа што можат да го направат?
Дали имаме право да знаеме што прави нашата технологија? и зошто го прави тоа?
Дали сакаме технологијата да ги решава проблемите на луѓето или само оние 
проблеми претходно предвидени од некого?Е сега, that beeing said, секогаш можеш да потенцираш некои технички или 
естетски предности на GNU/Linux, кои можеби се полесно мерливи, но морам да 
кажам дека сите практични предности на GNU/Linux со кои сум се соочил 
(воодушевил) во минативе години, испаднало дека се директна последица на 
слободноста на софтверот... и тоа се ситници за да ги спомнувам (или да се 
сеќавам) поединечно, но тие се кои мене ме променија од 
еј-интересна-работа-ова-Linux во слободен-софтвер-фанатик :)

(*) не значи дека имам нешто против постоењето на корпорации (тоа е сосем 
друго прашање), спомнувањето на „корпорации“ во горниот контекст е бидејќи 
денеска, меѓу нив се најголемиот број на ограничувачи на слободата, и тие во 
најголема мера можат да го прават тоа.

p.s.
кога сме на темата, еве и едно одлично интервју со Richard Stallman:
http://kerneltrap.org/node/4484

-- 
дамјан

   "One world, one web, one program"  -- Microsoft promotional ad
         "Ein Volk, ein Reich, ein Fuehrer"  -- Adolf HitlerMore information about the Ossm-members mailing list