[Ossm-members] Еве го текстот за блогот

Stojance Dimitrovski sdimitrovski at gmail.com
Wed Dec 27 21:40:33 UTC 2006


  На „Сподели Знаење 3" беше супер. Почнавме некаде околу половина час
покасно од очекуваното бидејќи немаше толку луѓе дојдено а и тие што требаше
да бидат присутни сеуште небеа пристигнати.


 Арангел и Стојанче почнаа со презентацијата на Убунту 6.06 Дапер Дрејк.
Како што повеќето од вас знаат, Дапер има бубачка во инсталерот и точно таа
бубачка се појави на инсталацијата, но не не спречи да продолжиме со
инсталацијата. На компјутерот највеќе од времето презентираше Стојанче, а
Арангел ги објаснуваше постапките и сл.


 Не можевме да презентираме инсталација на додатни приклучоци како што е
приклучокот за пуштање на mp3 фајлови, бидејќи немавме интернет.


 Додека Убунтуто се инсталираше се отвори дискусија за што е Слободен
Софтвер, зашто се лиценците, дали OpenSource лиценците гарантиаат
безбедност...


 Откако се инсталира Убунтуто, Арангел и Стојанче објаснуваа за некои по
прости команди како „sudo".


 Откако заврши нсталацијата Дамјан ни го презентираше MyOpenID со
проследување на сринкастот за OpenID. Имаше доста комични елементи, на
пример, кога му рекоа на Дамјан да го преведува скринкастот. А, скринкастот
започнува со „Здраво, јас сум Сајмон..." така да, сите слатко си се
изнасмеавме.


 Немаше Python Challendge, заради истата причина, немањето на интернет. Но
сепак јас мислам дека беше супер!


-- 
I trust everyone, it's the devil inside them I don't trust.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20061227/f7c4967e/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list