[Ossm-members] Стринг: Magic Spacebar For Reading Mail

Игор Поповски igor.popovski at gmail.com
Mon Dec 31 00:35:59 UTC 2007


Aleksandar D. Balalovski напиша:
>> пр. „Магично лер-копче за читање пошта“
> 
> Да, за Backspace можеш да користиш „рикверз“ :)

Абе предлог само :)

Инаку, „лер“ _е_ збор влезен во Правописниот речник на македонскиот 
јазик; „Spacebar“ на германски се вика „Leertaste“ -> оттука 
„лер-копче“! А ова може и не е толку лош неологизам, особено затоа што 
(i) е сложен збор составен од литературно македонски зборови во основата 
и (ii) е доволно описен за секому јасно да претстави за кое копче на 
тастатурата се работи!

„Рикверц“ не е литературно македонски збор ;)More information about the Ossm-members mailing list