[Ossm-members] Викитон

Арангел Ангов ufo at linux.net.mk
Sun Mar 18 23:01:38 UTC 2007


На нед, 2007-03-18 во 01:09 +0100, DZvonko Nikolov напиша:
> Немаат сите веб сајт. Знам, се проба нешто да се анимира на
> http://www.schools.edu.mk, ама тешко. Тие што имаат, браво. 
> Ама малку се. 

Има листа на школи со сајтови, не се баш малку. Има доста што имаат
направено сајтови во свои CMS-и како Mambo, Drupal, Joomla и сл. Има и
такви што користат wordpress, можеби едноставно не си разгледал доволно
убаво.

>  Уште и ако не 
> е на македонски, нема да го користат за ништо на светот. 
> Странски јазици, како англиски на пр, се „шпанско село“.

Мамбото е преведено на македонски и на албански, затоа и го користат.
Можеби не е идеалното решение ама затоа постои опција школите сами да си
направат свој сајт со своја база, како што спомнав и во претходната
порака, кој знае ќе си направи, останатите имаат готов CMS на македонски
што им врши работа за се што им треба.

> Еве ти одговор на btw. Разбра сега? 

Не те разбирам пак. Реков дека викитонот нема врска со муабетов за
школиве, викитонот беше собир за преведување на содржина за
http://wiki.lugola.net не за локализација на софтвер (вклучувајќи и
CMS-и тука).

Поздрав,
-- 
Арангел
More information about the Ossm-members mailing list