[Ossm-members] Gimp

Aleksandar Balalovski gemidjy at lugola.net
Tue May 29 09:49:55 UTC 2007


On Tuesday 29 May 2007 11:35:27 Aleksandar Josifoski wrote:
> има некој интересни видео тутори или слично за гимп а и општо за линукс,
> опен офис ... ?

Да, има многу. Мора да го споменам сеуште развиваното Вики за слободен 
софтвер, каде има низа упатства http://wiki.lugola.net 

Исто така, за OpenOffice.org има упатство на македонски од Метаморфозис, 
единствено не ми се допаѓа што сликите од екранот се од Виндоус, ама можеби 
тоа е до мене:

http://www.metamorphosis.org.mk/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,27/Itemid,16/lang,mk/

Oпшти работи за слободен софтвер и GNU/Linux можеш да најдеш овде (исто на 
македонски):

http://www.makethemove.net

На Англиски ... ух од кај да почнам:

http://www.linux-tutorial.info
http://linuxplanet.com/linuxplanet/tutorials/
http://lowfatlinux.com/
http://www3.telus.net/lordfoul/pics/useful%20ubuntu%20links/useful%20unbuntu%20links.html
http://www.scribd.com/collection/41 (е-книги, обемно)

OpenOffice.org & The GIMP:
http://www.tutorialsforopenoffice.org/
http://www.openoffice-support.net/
http://www.learnopenoffice.org/ (не знам што е точно)

http://www.gimp.org/tutorials/
http://www.gimptalk.com/
http://www.gimp-tutorials.com/
http://tutorialblog.org/gimp-tutorials/

Inkscape многу моќна алатка за векторска графика:
http://tutorialblog.org/gimp-tutorials/
http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/index.html
http://linuxplanet.com/linuxplanet/tutorials/5757/1/
http://ryanler.wordpress.com/ (прекрасно!)

И едно пропагандно и грдо-дизајнирано сајтче :) 
http://www.whylinuxisbetter.net/

уште едно:
http://www.dwheeler.com/oss_fs_why.html

Ова е само капка од морето :)

-- 
Aleksandar Balalovski
http://blog.gemidjy.info
gemidjy at lugola.net
Coordinator of the Lugola (www.lugola.net)


More information about the Ossm-members mailing list