[Ossm-members] ISO го одобри OOXML како нивен стандард

Jovan Kostovski chombium at gmail.com
Wed Apr 2 13:55:23 UTC 2008


On Wed, Apr 2, 2008 at 1:04 PM, Aleksandar Balalovski
<gemidjy at lugola.net> wrote:
> http://www.iso.org/iso/pressrelease.htm?refid=Ref1123
>
>  shit happens! :(

Е да...

ODFAlliance се противи [1], велат дека OOXML несоодветствува со
дефинициите за стандарди,
дека се користени не слободни технологии на Micro$osft во
имплемнетацијата, дека не може
да се користи заедно со некои широко користени технологии + остава
можност за DRM, не
е често употребуван (освен во М$ продуктите)....

Лично мислам дека odfalliance и дел од заедницата се заинаетиле и одат
против поговорката
"never cry over spilt milk" и непотребно си ги трошат силите да го
убедат светот дека овој
формат (стандард) не е добар. Наместо тоа треба сите да се насочиме и
ODF форматот да
го прифатат ISO и IEC како нивен стандард.

Од "патриотски причини" и љубов кон слободниот софтвер и отворените формати ние
може да не го користиме ;)


[1] http://www.odfalliance.org/resources/The%20Technical%20Case%20Against%20OOXML.pdf

ПОЗДРАВ, Чомбе


More information about the Ossm-members mailing list