[Ossm-members] Apertium - погон за машински превод на јазици со отворен код

Ivica Dimitrijev palifra at gmail.com
Sun Mar 9 12:49:06 UTC 2008


Кратки информации:
Име на проектот: Apertium
Примена: Плиток превод на јазици
Македонски јазик: 4131 зборови(или 136840 форми на тие зборови)
Преведувачки пар: Македонски-Српски(намерно е избран јазичен пар кој е
поблизок заради полесен развој.)
Лиценца: GNU GPL 2.0
Веб: www.apertium.org
irc://freenode/apertium

Apertium е платформа за машински превод со отворен код, првично
наменет за поврзани јазични парови, но од неодамна проширен да се
справува со се поразлични јазични парови.
Еден од јазиците на кои се работи е и македонскиот. Во моментов во
развој е градење на морфолошки речник на македонскиот јазик.
Сметам дека ОССМ заедницата има и ресурси(човечки и технички) за
унапредување овој проект, кој, понатаму може да биде од голема корист
како во преведувањето на софтвер така и во преведување во поширока
смисла.


More information about the Ossm-members mailing list