[2s.mk-friends] Сподели знаење: Ruby Meetup: Sinatra, Data Mapper, Git, Github, ruby.mk (03.12.2009)

СподелиЗнаење info at slobodensoftver.org.mk
Wed Dec 2 12:09:17 UTC 2009


СподелиЗнаење

///////////////////////////////////////////
Ruby Meetup: Sinatra, Data Mapper, Git, Github, ruby.mk (03.12.2009)

Posted: 01 Dec 2009 02:23 PM PST
http://feedproxy.google.com/~r/spodeliznaenje/~3/ZTQ8w_VFOAw/sinatra-data-mapper-git-github-rubymk.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email

Овој Четврток продолжуваме таму каде што застанавме минатиот. Ќе направиме 
преглед на Sinatra и Data Mapper, и ќе зборуваме за деталите околу ruby.mk 
проектот.

- Sinatra - Минималистички ruby веб framework
- Data Mapper - Објектно релационен мапер напишан во Ruby
- Git, Github and ruby.mk - http://github.com/mkrug/ruby.mk

Повеќе детали за настанов на meetup: 
http://www.meetup.com/MK-RUG/calendar/11993357/

///////////////////////////////////////////
Concurency и Scalability на Сподели Знаење

Posted: 01 Dec 2009 12:45 PM PST
http://feedproxy.google.com/~r/spodeliznaenje/~3/_Nkp9yKNcGs/concurency-scalability.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email

Редовниот термин за Сподели Знаење, оваа сабота 5.12.2009 од 12 до 17. Една 
од темите овој викенд ќе биде презентација/дискусија за истовременост 
(concurency) и скалабилност (scalability) на компјутерските системи.Во првиот дел, ќе споредиме како тоа го решаваат програмските јазици како 
Gо (новиот јазик на Google), Erlang и некои други (bring your own favourite 
language). Вториот дел, за некое друго сподели знаење, ќе видиме како тоа 
се прави за некои конкретни апликации како веб сервиси, бази и сл.Оваа проблематика посебно е актуелна деновиве (годиниве) поради очигледниот 
развој на хардверот кон масивни мулти-процесорски системи.

Исто така, by popular demand, ќе направиме мал курс/вовед за git. Ако има 
интерес ќе чепнеме и некое arduino.

--
You are subscribed to email updates from "СподелиЗнаење."
To stop receiving these emails, you may unsubscribe now: 
http://feedburner.google.com/fb/a/mailunsubscribe?k=jpSAp5JqQ_TR71T6Zj6pXsTJMg4

Email delivery powered by Google.
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20091202/40198c13/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list