[2s.mk-friends] Сподели знаење: Ruby Meetup: Rack, Sinatra, Git, Github and Open Source Collaboration (26.11.2009)

СподелиЗнаење info at slobodensoftver.org.mk
Wed Nov 25 14:07:39 UTC 2009


СподелиЗнаење

///////////////////////////////////////////
Ruby Meetup: Rack, Sinatra, Git, Github and Open Source Collaboration  
(26.11.2009)

Posted: 24 Nov 2009 03:02 PM PST
http://feedproxy.google.com/~r/spodeliznaenje/~3/7vavHDrQLMg/ruby-meetup-rack-sinatra-git-github-and.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email

Од овој Четврток започнуваmе со серија на средби на кои ќе бидат  
презентирани следниве теми:

- Rack - Ruby Webserver Interface : Минимален интерфејс помеѓу веб  
серверите што подржуваат Ruby и web frameworks напишани во Ruby.
- Sinatra - мал и лесен Ruby framework за креирање едноставни и брзи веб  
апликации и веб сервиси.
- Како да направите свој Ruby framework над Rack webserver interface-от.
- Git турлитава - Ако имате нешто да споделите, бурјум.
- Github - Започнуваме соработка на проект со отворен код.

Ќе ги изучиме алатките кои ќе ги користиме на реален проект со отворен код  
- ruby.mk кој ќе претставува едноставна Sinatra веб апликација која ќе  
собира содржини од twitter / rss фидови и слично, од ruby.mk корисниците.  
Понатаму може messaging queue да ставиме и имплементираме chat, да  
направиме некој веб сервис и слично, сите идеи се добредојдени.

Се гледаме во Хаклабот.

МКРУГ Тим.

--
You are subscribed to email updates from "СподелиЗнаење."
To stop receiving these emails, you may unsubscribe now:  
http://feedburner.google.com/fb/a/mailunsubscribe?k=jpSAp5JqQ_TR71T6Zj6pXsTJMg4

Email delivery powered by Google.
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20091125/16444096/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list