[2s.mk-friends] Ossm-members Digest, Vol 86, Issue 2

Trajkov Vlatko trajkovvlatko at gmail.com
Sat Nov 6 11:52:24 UTC 2010


On Sat, 06 Nov 2010 12:00:01 +0100, 
<ossm-members-request at lists.softver.org.mk> wrote:

> Send Ossm-members mailing list submissions to
> 	ossm-members at lists.softver.org.mk
>
> To subscribe or unsubscribe via the World Wide Web, visit
> 	http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> or, via email, send a message with subject or body 'help' to
> 	ossm-members-request at lists.softver.org.mk
>
> You can reach the person managing the list at
> 	ossm-members-owner at lists.softver.org.mk
>
> When replying, please edit your Subject line so it is more specific
> than "Re: Contents of Ossm-members digest..."
>
>
> Today's Topics:
>
>  1. Убунту помош,совети ? (Martin)
>  2. Убунту помош и совети? (Martin)
>  3. Re: Убунту помош,совети ? (Ilin Tatabitovski)
>
>
> ----------------------------------------------------------------------
>
> Message: 1
> Date: Wed, 03 Nov 2010 20:25:12 +0100
> From: Martin <m.dimchevski at gmail.com>
> Subject: [2s.mk-friends] Убунту помош,совети ?
> To: ossm-members at lists.softver.org.mk
> Message-ID: <4CD1B718.70907 at gmail.com>
> Content-Type: text/plain; charset="utf-8"; Format="flowed"
>
> Имам постара машина(*амд 3000 2ghz,1.5гига рам,fx 5200,phoenix award
> bios 2003) и сакам да инсталирам Ubuntu 10.10*ама ми јавува некој ACPI
> проблем и ми се кочи компјутерот и морам рестарт (пробав со Live cd и
> инсталиран убунту и ми се кочи 20-30 sec после boot up).
> Е сеа со Ubuntu 8.04 не ми ги прави тие проблеми изгледа ACPI -то добро
> го детектира
> и live cd-то можам да го пуштам без ACPI=off (F6 menu пред да се бутира
> убунтуто),и си работам со live cd то најнормално(прочитав на некој форум
> после 8.04 направиле некои ACPI промени кај убунтуто,затоа се решив да
> пробам со 8.04 и се изненадив кога видов дека постарава верзија
> работи,btw 6.06(Drapper Drake)исто така ми задаваше проблеми со
> ACPI),ама барам помош бидејки 8.04 е малку застарена верзија и го сакам
> 10.10(башка многу убаво изгледа на око,а викаат и подобри перформанси
> вадело о.О)...и сакам да ве прашам ако нема некое чаре да го инсталирам
> убунту 10.10 со ACPI=off ,или да му направам disable na ACPI во Bios
> ot(сега незнам дали ке му штети тоа на компјутерот ,незнам дали е
> критична или потребна функција ?)...и што поточно прави ACPI?
> Ај ако знае некој нека пише, веке година дена се чудам како да
> инсталирам нова верзија на Убунту без ACPI да замара :-)
> -------------- next part --------------
> An HTML attachment was scrubbed...
> URL: 
> <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20101103/ca455b5f/attachment.html>
>
> ------------------------------
>
> Message: 2
> Date: Wed, 3 Nov 2010 20:37:23 +0100
> From: Martin <Martin_madafaka at hotmail.com>
> Subject: [2s.mk-friends] Убунту помош и совети?
> To: ossm-members at lists.softver.org.mk
> Message-ID: <BLU0-SMTP46686C686208B1EECEAF5F994A0 at phx.gbl>
> Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"; format=flowed
>
>
>
>
> ------------------------------
>
> Message: 3
> Date: Fri, 5 Nov 2010 14:07:19 +0100
> From: Ilin Tatabitovski <itatabitovski at gmail.com>
> Subject: Re: [2s.mk-friends] Убунту помош,совети ?
> To: 2с.мк <ossm-members at lists.softver.org.mk>
> Message-ID:
> 	<AANLkTikyD9L4J=AVv4nKgNC6RGFkpA8LRs7CzASJAccf at mail.gmail.com>
> Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
>
> 2010/11/3 Martin <m.dimchevski at gmail.com>:
>> Имам постара машина(амд 3000 2ghz,1.5гига рам,fx 5200,phoenix award bios
>> 2003) и сакам да инсталирам Ubuntu 10.10 ама ми јавува некој ACPI 
>> проблем и
>> ми се кочи компјутерот и морам рестарт (пробав со Live cd и инсталиран
>> убунту и ми се кочи 20-30 sec после boot up).
>> Е сеа со Ubuntu 8.04 не ми ги прави тие проблеми изгледа ACPI -то добро 
>> го
>> детектира
>> и live cd-то можам да го пуштам без ACPI=off (F6 menu пред да се бутира
>> убунтуто),и си работам со live cd то најнормално(прочитав на некој форум
>> после 8.04 направиле некои ACPI промени кај убунтуто,затоа се решив да
>> пробам со 8.04 и се изненадив кога видов дека постарава верзија 
>> работи,btw
>> 6.06(Drapper Drake)исто така ми задаваше проблеми со ACPI),ама барам 
>> помош
>> бидејки 8.04 е малку застарена верзија и го сакам 10.10(башка многу 
>> убаво
>> изгледа на око,а викаат и подобри перформанси вадело о.О)...и сакам да 
>> ве
>> прашам ако нема некое чаре да го инсталирам убунту 10.10 со ACPI=off 
>> ,или да
>> му направам disable na ACPI во Bios ot(сега незнам дали ке му штети тоа 
>> на
>> компјутерот ,незнам дали е критична или потребна функција ?)...и што 
>> поточно
>> прави ACPI?
>> Ај ако знае некој нека пише, веке година дена се чудам како да 
>> инсталирам
>> нова верзија на Убунту без ACPI да замара :-)
>>
>
> Подобри перформанси нема баш да приметиш. Можеш комотно да го користиш
> 8.04 додека не му заврши поддршката за 6 месеци (04/2011), можеби
> после тоа и нов компјутер ќе имаш :), а можеби и во 11.04 ќе е тоа
> поправено. За постарите верзии на софтверот можеш да ги ажурираш со
> додавање на нови репозиторија (PPA).
>
> Не разбрав баш дали со LiveCD 10.10 ти работи или не?
>
>
>
>
>
>> _______________________________________________
>> Ossm-members mailing list
>> Ossm-members at lists.softver.org.mk
>> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>>
>>
>
>
>


Здраво,
Со ACPI имам проблем со секоја дистрибуција веќе две години. Блокира 
комплетно цел компјутер.
Го решавам со додавање на ова во grub:
acpi_irq_nobalance pci_noacpi noapic (порано требаше да додадам и nolapic 
ама во последно време не ја наоѓа мрежната ако го внесам и него)
Едитирај го menu.lst или grub.cfg во зависност од тоа која верзија grub е 
и додај го на крај од линијата кај што ја има верзијата на кернел.
Еве како изгледа кај мене моментално:
linux	/boot/vmlinuz-2.6.34-020634-generic 
root=UUID=95451305-0fa1-4424-bb5d-2f4340bfdd4d ro  quiet splash 
acpi_irq_nobalance pci_noacpi noapic
Искрено, не знам што се прават овие команди, но за чудо функционира.
Пробај со нив... Секако, направи си бекап прво.
Поздрав.


More information about the Ossm-members mailing list