[2s.mk-friends] Активизам за СС во образование, администрација и политика

Димитриј Мијоски dmjpp at hotmail.com
Wed Feb 15 00:53:51 UTC 2017


From: Novica Nakov <nnovica at gmail.com>
Sent: Tuesday, February 14, 2017 10:08
> еве за почеток може да се ажурира  https://wiki.spodeli.org/VendorLockInMakedonija

Може да се дополни ова:

1. кај софтверот за лекарите да се стави дека работи само на Виндоус што е дополнителен трошок за секој лекар (за приватните) и за секоја болница (за државните). За државните тоа се практично пари од граѓаните.
2. Да се напиши ставка за образовни институции почнувајќи од основно па се до високо. Иако од проектот „компјутер за секое дете“ сѐ беше на Линукс, разни учители по разни училишта на час по информатика децата ги учат на неслободен софтвер... Ворд, Ексел, КОРЕЛ ДРОУ. -.-. Всушност ситуацијата со информатика во училиштата е хаос оти тие компјутерите „за секое дете“ се испорасипани.
3. не ми текнува трето


More information about the Ossm-members mailing list