Владата преку определени блиски луѓе на новиот министер без ресор најави барем  5000 лаптопи на Негропонте (оние од 100усд) оваа пролет (за почеток). Претпоставувам дека сеуште не знаат дека на нив не оди МС Ворд, бидејќи моето лично искуство беше такво (јас им објаснив дека не оди МС Ворд, беа зачудени, па им објаснив дека има убава алтернатива, и им „олесна" :) ).
<br><br>Мислам дека треба ОССМ, Метаморфозис и сите кои се заинтересирани, на убав начин да реагираат и да објаснат дека мора да се понудат обуки за алтернативни решенија. Не е лошо да има и МС обуки, но под услов да има и ООо и евентуално Аби (ако се има во предвид поддршката со лаптопите) па граѓаните нека одберат. Уште подобро е ако има диференцијални обуки (ќе добиеш технолошки неутрално знаење).
<br><br>Јован Петров<br>