<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
  <head>
    <meta content="text/html; charset=UTF-8" http-equiv="Content-Type">
  </head>
  <body bgcolor="#ffffff" text="#000000">
    <span class="Apple-style-span" style="border-collapse: separate;
      color: rgb(0, 0, 0); font-family: 'Times New Roman'; font-size:
      16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight:
      normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2;
      text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal;
      widows: 2; word-spacing: 0px;"><span class="Apple-style-span"
        style="color: rgb(68, 68, 68); font-family:
        Tahoma,Geneva,sans-serif; font-size: 13px; line-height: 19px;">Имам
        постара машина(<b>амд 3000 2ghz,1.5гига рам,fx 5200,phoenix
          award bios 2003) и сакам да инсталирам Ubuntu 10.10</b><span
          class="Apple-converted-space"> </span>ама ми јавува некој ACPI
        проблем и ми се кочи компјутерот и морам рестарт (пробав со Live
        cd и инсталиран убунту и ми се кочи 20-30 sec после boot up).<br>
        Е сеа со Ubuntu 8.04 не ми ги прави тие проблеми изгледа ACPI
        -то добро го детектира<br>
        и live cd-то можам да го пуштам без ACPI=off (F6 menu пред да се
        бутира убунтуто),и си работам со live cd то најнормално(прочитав
        на некој форум после 8.04 направиле некои ACPI промени кај
        убунтуто,затоа се решив да пробам со 8.04 и се изненадив кога
        видов дека постарава верзија работи,btw 6.06(Drapper Drake)исто
        така ми задаваше проблеми со ACPI),ама барам помош бидејки 8.04
        е малку застарена верзија и го сакам 10.10(башка многу убаво
        изгледа на око,а викаат и подобри перформанси вадело о.О)...и
        сакам да ве прашам ако нема некое чаре да го инсталирам убунту
        10.10 со ACPI=off ,или да му направам disable na ACPI во Bios
        ot(сега незнам дали ке му штети тоа на компјутерот ,незнам дали
        е критична или потребна функција ?)...и што поточно прави ACPI?<br>
        Ај ако знае некој нека пише, веке година дена се чудам како да
        инсталирам нова верзија на Убунту без ACPI да замара <span
          class="moz-smiley-s1"><span> :-) </span></span><br>
      </span></span>
  </body>
</html>