<div>Здраво,</div>ако некој од вас си има некакви проблеми со Oracle тоа е негов  проблем,<br>јас немам никави предрасуди. Можеби не се согласувам со некои одлуки <br>на различни компании но мене никоја компанија не ми смета...<br>

<br>Линкот е на  <a href="http://piratepad.net/ossconmk">http://piratepad.net/ossconmk</a> доколку сметате дека треба да се <div><div>додаде некој и мислите дека постои реална шанса да дојде во MK додадете<br>го деновиве.<div>

<br>Конференцијата ќе се одржи во секој случај, јас лично би сакал  да имаме</div><div>и друг open source technology stack заедно со Јава но нормално нема што</div><div>јас да убедувам некој да се оградува или не  од одредни компании бидејќи <br>

јас не верувам во тоа. А не правам работи во кои не верувам... </div><div><br></div><div>Планот од последните 2 дискусии во КИКА и на JUGMK средбата го има на</div><div><a href="http://piratepad.net/ossconmk">http://piratepad.net/ossconmk</a> , тексот е отворен и слободно може да се додадат<br>

работи.</div><div><br></div><div>Сумирано тоа што го има во текстот :</div><div>  - Презенатициите мора да бидат за технологии со Open Source лиценца<br> (MPL, MIT , Apache, GPL ... <a href="http://www.opensource.org/licenses/alphabetical">http://www.opensource.org/licenses/alphabetical</a> ) </div>

<div> Некаков  груб Time-line со deadline </div><div>  1.(10.01.2012) Треба да се формира разумна листа на prospective гости и истата листа да<br> се контактира истата пред нова година </div><div>  2.(13.01.2012) Откако ќе се контактираат луѓето да се направи детален план за што имаме<br>

 можнот да им покриеме на гостите ( Хотел, храна, пат ? ) a што можат нивните компании</div><div>  3.(15.01.2012) Повик за наши презентери со  Долги / Кратки презентации </div><div>  4.(20.01.2012) Фиксирање на планиран буџет и контактирање на компании кои би<br>

 биле заинтересирани да ни помогнат</div><div>  5.(25.01.2012) Објава во јавност со  регистрација и сл.</div><div><br></div><div>Има голем број на делови кои не се спомнати во листата и полека почнуваат да се<br>дефинираат така да добро би било ако може да пишете ваше мислење или некоја<br>

 забелешка на одредени делови</div><div><br></div><div>Поздрав</div><div><br><div class="gmail_quote">2011/12/23 Arangel Angov <span dir="ltr"><<a href="mailto:ufo@linux.net.mk">ufo@linux.net.mk</a>></span><br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">

2011/12/19 Mite Mitreski <<a href="mailto:mitemitreski@gmail.com">mitemitreski@gmail.com</a>>:<br>
<div class="im">> погледнете го маилот долу па ако може размислете дали би биле вие<br>
> заинтересирани  за вакво нешто.  Доколку сте, организацијата би била<br>
> така што заедно бараме локација, спонзори и правиме промоција а секој<br>
> оделно си е задолжен за предавачите свои.<br>
<br>
</div>Како дел од активностите по повод 10 години 2с.мк во 2012 планиравме<br>
некоја конференција за слободен софтвер така да мислам дека ова е<br>
добра шанса да напраиме нешто заедно + веќе вчера во хаклаб видов дека<br>
веќе сте тргнале у таа насока :)<br>
<br>
Значи ако може тука некој да го прати линкот од piratepad од тоа што<br>
беше составено вчера за да разгледаат сите и да дадат предлози за<br>
предавачи.<br>
<br>
Мој предлог е да ја финализираме листата, потоа да ги контактираме<br>
луѓето да видиме кои од нив би можеле да дојдат со нивен превоз кои не<br>
и сл. Откако ќе го знаеме тоа ќе можеме да напраиме буџет и да видиме<br>
точно колку пари ни требаат, секако тука ќе ги додадеме и трошоците за<br>
логистика што би ги имале тука.<br>
<br>
Понатаму можеме да размислуваме за подетално поставување на работите,<br>
во смисол колку луѓе ќе ни бидат потребни, кој што точно би правел<br>
итн. Јас мислам дека треба и мора да вклучиме волонтери на кои што би<br>
им понудиле нешто поради тоа што тоа го имам гледано на сите поголеми<br>
конференции низ светот, придобивката за нив е што можат од бликсу да<br>
гледаат како се организира еден голем настан, да научат многу работи,<br>
а за нас дека добиваме нови свежи луѓе во заедницата кои што можеби<br>
после тоа ќе се вклучат и во други проекти. Пред се мислам на студенти<br>
тука.<br>
<br>
Па тоа се моите 2 дени.<br>
<span class="HOEnZb"><font color="#888888">--<br>
Арангел<br>
xmpp/mail<br>
ufo \o/ <a href="http://linux.net.mk" target="_blank">linux.net.mk</a><br>
<a href="http://blog.spodeli.org" target="_blank">http://blog.spodeli.org</a><br>
_______________________________________________<br>
Ossm-members mailing list<br>
<a href="mailto:Ossm-members@lists.softver.org.mk">Ossm-members@lists.softver.org.mk</a><br>
<a href="http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members" target="_blank">http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members</a><br>
</font></span></blockquote></div><br><br><br><div class="gmail_quote">2011/12/23 Aleksandar D. Balalovski <span dir="ltr"><<a href="mailto:abalalovski@gmail.com">abalalovski@gmail.com</a>></span><br><blockquote class="gmail_quote" style="margin-top:0px;margin-right:0px;margin-bottom:0px;margin-left:0.8ex;border-left-width:1px;border-left-color:rgb(204,204,204);border-left-style:solid;padding-left:1ex">

2011/12/23 Arangel Angov <<a href="mailto:ufo@linux.net.mk">ufo@linux.net.mk</a>>:<br><div class="im">> Како дел од активностите по повод 10 години 2с.мк во 2012 планиравме<br>> некоја конференција за слободен софтвер така да мислам дека ова е<br>

> добра шанса да напраиме нешто заедно + веќе вчера во хаклаб видов дека<br>> веќе сте тргнале у таа насока :)<br>><br><br></div>Јас мислам дека ова треба да се прави само ако целата активност и<br>организација се ОГРАДИ од Oracle како компанија која штети на<br>

слободниот софтвер.<br><br>Ако тоа е исполнето, генерално идејата е супер.<br>+1.<br><span class="HOEnZb"><font color="#888888"><br><br><br>--<br><a href="http://blog.gemidjy.me/" target="_blank">http://blog.gemidjy.me</a> || <a href="http://wiki.lugola.net/" target="_blank">http://wiki.lugola.net</a><br>

Member of Lugola, <a href="http://2s.mk/" target="_blank">2s.mk</a>, FSF (no.6023),<br>GnuPG: 754AC43D,<br><br>I'm an FSF member -- Help us support software freedom!<br><a href="http://www.fsf.org/jf?referrer=6023" target="_blank">http://www.fsf.org/jf?referrer=6023</a><br>

</font></span><div class="HOEnZb"><div class="h5">_______________________________________________<br>Ossm-members mailing list<br><a href="mailto:Ossm-members@lists.softver.org.mk">Ossm-members@lists.softver.org.mk</a><br>

<a href="http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members" target="_blank">http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members</a><br></div></div></blockquote></div><br class="Apple-interchange-newline"></div>

</div></div>