<div>Како што гледам, ако е автоматизирано дополнување пак си подложен на „малициозен” код.</div><div><br></div><div>Ова не го велам дека на Google CDN може повеќе или помалку да му се верува, туку и дека може да има нови (regression) багови од jQuery 1.7.1 до jQuery 1.7.2 и кога ќе ти се бунат корисниците нормално ти ќе бидеш крив, и тоа не дека не разбираат, туку дека си решил да автоматизираш место рачно да си промениш и истестираш.</div>

<div><br></div><div>Инаку има начин, само фактот дека до сега не е направен кажува дека на крајот не им бил „исплатлив” на останатите што пробале да го користат.</div><div><br></div><div>А проблемот со немање конекција до CDN-то се решава со плус уште малку js кој што вклучува локална .js датоека за библиотеката ако не повлекло од CDN. Што значи дека CDN постои само како за шпекулација дека побрзо ќе биде пристапена датотеката (bandwith, cache), а претпоставувам ако се прави било каква проверка на клиентска страна (checksum итн.) ќе биде изгубена добивката од CDN во брзината т.е. percieved speed of load на сајтот.</div>

<div><br></div><div>Ах, а за алатка што на сервер симнува и ги прибира би требало да биде тривијално да се напише во јазик како пајтон, иако оние само за минимизирање што сум ги користел се во главно jar апликации кои што со makefile или ant build.xml сме ги автоматизирале</div>

<div><br></div><div>Гарант имам и по некоја грешка горе пошто пишувам уште нерасонет на мобилен, па искоментирајте</div><div><br></div>Се читаме (Se chitame).<br>