<p><font>Мое гледање на дискусијава до сега во кратки не толку точни црти:</font></p><p><font>не по магарето, туку по самарот - не по проблемот, туку по алкохолот (и сродни работи).</font></p>
<p><font>Ако проблемот е: „проблематично однесување“, а понуденото решение е: „забрана“, тогаш забранете го проблематичното однесување и оставете го алкохолот на страна.</font></p>
<p><font>Преседан:<br>
На почетокот на 90тите на Фиа им се виде непожелно користењето турбо мотори во Формула 1 поради брзината на колите, па донесоа ограничување на горивото за цела трка со надеж дека нема да возат брзо. Но, и покрај тоа и покрај подоцнежната забрана на турбо мотори и забраните на слик гуми тимовите сеуште наоѓаа начини да ги забрзаат формулите.</font></p>

<p><font>Аналогија:</font></p><p><font>Ако мислите дека проблематичното однесување на поединци и групи ќе го ограничите со забраната на алкохол (подоцна најверојатно и на други работи), очекувам пак луѓето да си изнајдат начин да го пројават тоа проблематично однесување.</font></p>

<p><font>Некој вид на заклучок:</font></p><p><font>Затоа, наместо забрана за алкохол и сл. иако можеби е добра идеја за решенавање други проблеми, овој нема да го реши трајно.</font></p><p><font>Предлог:</font></p><p><font>Иако луѓето (треба да) имаат привилегии со нивното посетување на хаклабот, потребно е да си ги исполнуваат (најчесто скромните) обврски. Ако не ги исполнуваат, тогаш yebiga, соодветна „социјална казна“ од типови на недружење со таа личност кога се излегува на пиво, помош при работа и сл. губења на „привилегиите од хаклаб“.<br>

</font></p><p><font>Во суштина, оваа мерка човекот несвесно секогаш го применувал и тоа повеќе како заштита на себе си од идни непријатности од страна на личноста/личностите, а не како нивна казна.</font></p><p>Поздрав.</p>

<p><font>П.С.</font></p><p><font>Ако не ме разберите, не е проблем, за некои работи можеби и преопшто </font>пишав бидејќи гледав само да дадам насока за некое алтернативно решение.</p><p>П.П.С.<br></p><p><font>Доцнам со обврската плаќање за хаклаб, but bare with me, ќе гледам да подмирам наскоро.<br>

</font></p><p></p>