Ја следам дискусијава веќе подолго време  (уште на ирц пред некој месец)<br><br><div class="gmail_quote">2012/8/22 Goran Peoski <span dir="ltr"><<a href="mailto:goranpeo@gmail.com" target="_blank">goranpeo@gmail.com</a>></span><br>
<blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
<p><font>Мое гледање на дискусијава до сега во кратки не толку точни црти:</font></p><p><font>не по магарето, туку по самарот - не по проблемот, туку по алкохолот (и сродни работи).</font></p>
<p><font>Ако проблемот е: „проблематично однесување“, а понуденото решение е: „забрана“, тогаш забранете го проблематичното однесување и оставете го алкохолот на страна.</font></p></blockquote><div><br>Во право си за ова, не треба проблемот да се решава на таков начин, ама во случајов целосно се согласувам со Стама.<br>
<br>Решението иако не е долготрајно, сепак е *безболно*. Алкохол нема потреба да има, без разлика на тие аргументи дека поттикнуваат некого и инспирираат да работи (различни луѓе, различни работи ги инспирираат, па сепак се воздржуваат да ги прават во хаклаб) :)<br>
<br>Да се работеше за укинување на нешто друго, можеби различно би реагирал, ама од алкохол навистина нема потреба.<br>Во најмала рака ова може да биде мал тест за тоа дали воопшто се почитуваат некои правила.<br><br>Во суштина, проблемот се јавува заради тоа што расте заедницата и бројот на луѓе што го посетуваат Хаклабот, а со тоа и девијацијата. Луѓе не се знаат доволно и на едни им е непријатно да им плеснат во лице на други за нивните постапки и да поразговараат транспарентно (ова е чиста моја претпоставка, пошто не сум стапнал во хаклаб 6 месеци).<br>
Проблеми што постојат а не се толку „критични“ за да се отвора тема се: Немиење садови, хигиена, враќање алат на место, галама и слично.<br>Ако такви работи не се почитуваат од старт и еден на друг си прогледуваме низ прсти, нормално е дека еден ден ќе се претера и ќе се дојде до некое дереџе за да мора да се дискутира вака јавно.<br>
<br>Главниот проблем е свеста на луѓето. Сега добро е да бидат свесни дека не треба да се внесува/консумира алкохол (споредбата со формулите не држеше вода за мојата логика). Ако некој носи/пие алкохол во хаклаб, јасно ќе биде дека ги прекршува начелата и ќе се има чиста ситуација.<br>
<br>Општо познато е дека алкохол е штетен за здравје, не е некое ускратување ако се забрани (или каков и термин да се употреби во случајов)..<br><br>Многу добра споредба за ситуацијава ми е законот за пушење во МК. Иако многумина ќе ме пцујат.. Знам дека е донесен само затоа што баровите и рестораните наоѓаа начини да ги заобиколат постоечките закони за посебни простории и слично. Мораше да се донесе драстичен закон (и пак, иако воглавно не се согласувам со такви начини на индиректно решавање на некој проблем) кој ќе каже дека е забрането пушење. Според мене, вроди со плод. Заради тоа јас можев да седнам во кафана/ресторан без при тоа да се гушам само затоа што некој одлучил да се уништува. Така и другите луѓе кои го посетуваат Хаклаб-от нема да мораат да ги чувствуваат последиците од тоа што некој сака да се опушта и релаксира со алкохол...<br>
 <br></div></div>
<p><b style="color:rgb(51,102,255)"><span style="font-family:trebuchet ms,sans-serif">Sasho Andrijeski<br>

</span></b></p><p><font style="color:rgb(51,102,255)" size="1"><span style="font-family:trebuchet ms,sans-serif"><span style="color:rgb(102,102,102)">Please think of your 
environment and switch to electronic documents. Printing e-mails is 
usually a </span><u style="color:rgb(102,102,102)">waste</u><span style="color:rgb(102,102,102)">.</span></span></font><font style="font-family:trebuchet ms,sans-serif" size="1"><span style="color:gray" lang="EN-US"></span></font><br><br><span style="font-size:8pt;color:gray">The information contained in this email and any
attachments is confidential and may be subject to copyright or other
intellectual property protection. If you are not the intended recipient,
 you
are not authorized to use or disclose this information, and I request 
that you
notify me by reply mail and delete the original message 
from your
mail system.</span></p><br>