Хаклабот да се затвара после 22 часот. - ПРОТИВ<br><br>Предупредување: <br><br>(Зло)употребувајте го [сарказам][/сарказам] каде и да посакате во текстов, <br>но би сакал ако (не) се сложувате да имате и аргументи, не само „тролаш“ или „тропаш глупости“ пошто им го трошите времето на останатите.<br>

<br>Бидејќи се сложувам со некои точки и тврдења, како на пример<br>„Треба да се очекува одговорност од сите, Неможе да се измислува правило за секое можно неодговорно однесување“,<br>како по обичај ќе спомнам од оние со кои што не се сложувам или ми се нејасни.<br>

<br>1. „... нормалните луѓе работат пред 22 часот ...“ <br>- според која дефиниција било кој од оние што го посетуваат хаклабот е нормален?<br>Нормалното обично е дефинирано (пр: нормална собна температура и сл.) или во <br>

случај на социјални појави каде што нема дефиниција, се претпоставува она што најголемиот број луѓе го прават.<br><br>Со оглед на тоа што хаклабот е посетен од не повеќе од 100 луѓе во град што има над 100.00 луѓе (карикирани бројки), <br>

де факто хаклабот е место за ненормалните. Колку ненормални? Види точка 2.<br><br>2. „Нема ништо специјално во врска со ноќта...“? <br>- Да има. Претпоставувам, одредени посетители на хаклабот работеа во ноќта затоа што е специјалното време кога нивните ментори се онлајн па можат да ги консултираат во реално време. <br>

Ова Е ненормално бидејќи поголем број од луѓето во СК немаат потреба да комуницираат во реално време преку пола свет.<br>(Ако има некој што може да ја потврди или побие претпоставкава, слободно нека се јави инаку и таа без доказ треба да биде невалидна).<br>

<br>3. „...неспиењето во ситните часови е во колизија со перформансите на мозокот...“ <br>- Некој нека понуди доказ и најверојатно ќе најдиме исто таков контрадоказ. Но само нафрлање како тврдење служи како демагогија за да го искомплицира скромниот, ама не на зборови, предлог.<br>

<br>4. Методот по аналогија со секс и голотија со продуктивноста е само скренување на вниманието од реалните аргументи за останување ноќе:<br>комуникација со луѓе од други часовни зони во реално време доведува до зголемена продуктивност.<br>

<br>4.5 Тезата е едноставна (за точна или ефективна со време ќе се види): <br>Нема хаклаб после 22 часот = полека но сигурно нема да има луѓе ни пред 22, ни пред 20, ни пред 18 ....<br>А за друго време и да не зборуваме, често луѓето поради работа и „проблеми во животот“ не успеваат ни од 18 до 22 да се појават.<br>

<br>5. Кои места по име, адреса (и линк од Google Maps :P) постојат што работат после 22 часот и се сосема соодветна алтернатива на хаклабот?<br>- Не зборувам за алтернатива за пиење, пошто целта на хаклабот не е да биде кафич. <br>

Затоа, без наведена соодветна алтернатива на простор за професионална и хобистичка соработка (како народна техника?!)<br>ова тврдењето е исто така демагогија и треба да се отфрли од скромниот предлог.<br><br>6. Не се сложувам дека единствената алтернатива е да се изиграва полиција и да се предупредуваат и посочуваат тие кои галамат.<br>

- Дали мислите дека она таканареченото „скар ти сум“ е изигравање полиција? <br>Нели градиме community т.е. друштво?<br>Па ако некој ви прави проблеми во друштвото самите го постројувате или отфрлате, не викате помош од полиција (освен ако стварно некој не ве прогонува и според тоа крши закон). <br>

Затоа и претходно спомнав „социјална казна“ т.е. друштвото, заедницата (ако е совесна) сама ќе си реагира и без правилници и без полиција.<br><br>6.5 И овој разговор сам по себе е реакција, иако често се користи алкохолот како поим за скренување на вниманието.<br>

Со самото ова доволно се изјаснија дека повеќе нема да се допуштаат проблемите да се заташкаат ако се појават.<br><br>7. „...статистички во дискусијата повеќето луѓе се сложуваат...“ ??? <br>- Некој направи статистика колку за што се сложуваме? <br>

- Ќе се гласа за предлогот или ова е само политичка анкета од типот: народот нѐ поддржува, па ќе забраниме продажба на алкохол после 19?<br><br>8. Претпоставувам дека верување оти луѓето сами ќе се police-уваат не постои ни кај МПЦ,<br>

инаку не би постоеле како авторитет што ќе ни кажува како (треба) да живееме.<br><br>Затоа да не веруваме дека меѓу посетителите на хаклаб нешто ќе биде или не, туку едноставно <br>да го оставиме стравот дека би го изгубиле баш она поради кое што одат во хаклаб да ги одржува луѓето примерни.<br>

За ова не мора верување, само волја од останатите да не замижуваат пред (можни) инциденти и соодветно да казнат.<br><br>9. „... АКО [...] ТОГАШ имаме посериозен проблем во хаклабот одошто САМО пиењето...“ ???<br>Не е пиењето проблем, камоли САМО тоа. Иако зборувам општо и без да барам детали за инциденти, <br>

мислам дека не настана дискусијава поради тоа што на некому здивот му мирисал на пиво,<br>туку поради недоличното однесување. <br><br>Тоа е проблемот и СЕГА го имаме тој проблем.<br><br>10. „...Сепак, пијаноста е причинител на недолично однесување...“? - Ма немој да ме јебеш бре! <br>

Ако јас дојдам неопијанет (пошто и така неколку месеци не сум пиел алкохол) и започнам да се однесувам<br>недолично (а ме бива за тоа ;), <br>и ќе ви покажам на дело дека вакви тврдења се погрешни и штетни,<br>и ќе ве приморам да донесите правило:<br>

<br>NO JERKS IN HAKLAB<br><br><br>Затоа мојот предлог е прост:<br>Не носете вакви и слични пишани правила (за сега), <br>доволно е дежурните (и останатите) да знаат дека мора повеќе да внимаваат на редот и мирот.<br><br>
Проштевајте, ама не заборавајте.<br>
<br>Ако некој се огрешил и се поправил, оставете го.<br>Ако некој се огреши и не се поправил од претходно, отерајте го УПМ.<br><br>П.С.<br>Ќе настојувам да се воздржам од идни коментари со цел да се доведе дискусијава при крај.<br>

<br clear="all">Се читаме (Se chitame).<br>
<br>