<div>Здраво,</div><div><br></div><div>Јавно покажување на валкан веш не значи транспарентност за решавање на проблеми. </div><div><br></div><div>Како и да е, многу интересни приказни. Поздрав до сите 8мо оделенци. </div><div>

<br></div><div><div class="gmail_quote">2012/10/16 Damjan Georgievski <span dir="ltr"><<a href="mailto:penguinista@mail.net.mk" target="_blank">penguinista@mail.net.mk</a>></span><br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">

ќе одговорам кумулативно на целата преписка<div class="im"><br>
<br>
On 11.10.2012 23:55, Misha Popovikj wrote:<br>
<blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
После „Програмски вечери“ еве како беше оставена „дневната соба“ во КИКА<br>
</blockquote>
<br></div>
Миша, праќање на вакви суптилни пораки на мејл листа не функционира. 3-4 неизмиени чаши во хаклаб имало секогаш, оставени од секого. Проблемот треба јасно и гласно да се каже кој е и каков бил … (за тоа подоле) … за да остане во „институционална меморија“ :)<div class="im">

<br>
<br>
On 13.10.2012 16:52, Arangel Angov wrote:<br>
> Разбрав дека ова е резултат на праење журка во кујна од страна на<br>
> истиот човек што го предизвика минатиот инцидент.<br>
<br></div>
Уфо, не си бил таму и многу е грубо да „разбереш“ и да обвинуваш еден човек од групата која била таму. Како одлучи дека баш Newk правел журка, а не Андреј, Шпион, Дода или некој трет.<br>
<br>
<br>
On 14.10.2012 14:18, Andrej T. wrote:<br>
> Во четвртокот немаше никаква журка<br>
<br>
Е сега за проблемот.<br>
<br>
Од луѓето што биле таму вечерта добив друга приказна, а тоа е дека имало музика, пиво И се дигало *галама* - а немало компјутери. Тоа веројатно не е *журка*, но дефинитивно НЕ е сликата на еден хаклаб. Исто така, луѓето од соседната соба кои програмирале нешто, реагирале на галамата, но тоа било игнорирано.<br>


<br>
За ова веќе имаме зборено. Хаклабот не е место за собиранки затоа што пивото во град е скапо или во кафичите не чини музиката, и додека не е забрането во хаклабот да ни биде забавано, тоа никако не смее да биде на сметка на главната причина на постоење на еден таков простор.<br>


<br>
Треба на сите да ни биде јасно дека како ќе има се повеќе луѓе во хаклабот, така ќе мора сите да вложиме поголем напор и грижа хаклабот да е гостољубив за сите но и да не застрани од идејата за простор посветен на geek-овштината. Затоа што друг таков простор, нема да има.<br>


<br>
Некои прости hint-ови (инспирирани од вчера):<br>
- кога некои луѓе работат, не дигај галама (да не зборам за комшиите)<br>
- не се уфрлај во збор додека други луѓе зборат<br>
- ако го повишуваш тонот, веројатно веќе е прегласно<br>
<br>
<br>
Конечно,<br>
начинот на решавање на проблемите не е со ескалирање и дигање на тензијата - пошто тоа НЕ ги решава проблемите. Мене сеуште не ми е јасно како возрасни и разумни луѓе не сте успеале да се разберете на лице место, но ете…<br>


<br>
<br>
<br>
ПС.<div class="im"><br>
<br>
On 14.10.2012 14:18, Andrej T. wrote:<br>
> Само затоа што претходно имало некаков мини-инцидент поврзан со него<br>
<br></div>
off-topic од мене. не очекувам дискусија за ова, НО мора да се каже.<br>
<br>
претходниот инцидент никако не може да се карактеризира како „мини“ - се надевам на сите им е јасно тоа. Ако не, ќе збориме другпат.<span class="HOEnZb"><font color="#888888"><br>
<br>
<br>
<br>
-- <br>
дамјан</font></span><div class="HOEnZb"><div class="h5"><br>
______________________________<u></u>_________________<br>
Ossm-members mailing list<br>
<a href="mailto:Ossm-members@lists.softver.org.mk" target="_blank">Ossm-members@lists.softver.<u></u>org.mk</a><br>
<a href="http://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members" target="_blank">http://lists.softver.org.mk/<u></u>listinfo/ossm-members</a><br>
</div></div></blockquote></div><br><br clear="all"><div><br></div>-- <br><a href="http://blog.gemidjy.me">http://blog.gemidjy.me</a> || <a href="http://wiki.lugola.net">http://wiki.lugola.net</a><br>Member of Lugola, <a href="http://2s.mk">2s.mk</a>, FSF (no.6023),<br>

GnuPG: 754AC43D,<br><br>I'm an FSF member -- Help us support software freedom!<br><a href="http://www.fsf.org/jf?referrer=6023">http://www.fsf.org/jf?referrer=6023</a><br>
</div>