<p dir="ltr">Дали сме заинтересирани за ова ?</p>
<div class="gmail_quote">---------- Forwarded message ----------<br>From: "Biserka Velkovska" <<a href="mailto:bvelkovska@gmail.com">bvelkovska@gmail.com</a>><br>Date: Jan 21, 2014 3:01 PM<br>Subject: Re: info<br>
To: "Igor Stamatovski" <<a href="mailto:igor.stamatovski@gmail.com">igor.stamatovski@gmail.com</a>><br>Cc: <br><br type="attribution"><div dir="ltr"><div><div><div>Значи станува збор за следново:<br><br></div>
Ќе ја обновуваме страницата технологија и имаше предлог ако сакате да се вклучите вие, членовите на Хаклабот. Односно да продуцирате содржини, а ние да ви овозможиме да си ги промовирате своите активности, работа, идеи на нашите страници.<br>

</div>Доколку сметаш дека постои интерес, можеме да разговараме за детали и за обемот на ангажманот.<br><br></div>Разговарај со луѓето, па пиши што мислиш. Ќе ми треба фидбек поскоро (во смисла утре, задутре).<br></div><div class="gmail_extra">

<br><br><div class="gmail_quote">2014/1/21 Biserka Velkovska <span dir="ltr"><<a href="mailto:bvelkovska@gmail.com" target="_blank">bvelkovska@gmail.com</a>></span><br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">

<div dir="ltr"><div><div><div>Игор, <br><br>Фала и до тебе и до Андреј. Ќе ги разгледам и ако треба нешто ќе го допрашам Андреј.<br></div>Деновиве ќе договориме и да дојдеме со фоторепортер за сликање.<br><br></div>Другото ќе ти го пишам во посебен мејл.<br>


<br></div>Поздрав,<br></div><div><div><div class="gmail_extra"><br><br><div class="gmail_quote">2014/1/21 Igor Stamatovski <span dir="ltr"><<a href="mailto:igor.stamatovski@gmail.com" target="_blank">igor.stamatovski@gmail.com</a>></span><br>


<blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">Здраво Бисерка,<br>
<br>
Еве ги одговорите од Андреј Т., а го имаш и Андреј во CC ако ти<br>
требаат повеќе информации.<br>
<br>
За другото пиши на овој емаил па ќе се до-договориме.<br>
<br>
Поздрав,<br>
Игор Стама<br>
<div><br>
---------- Forwarded message ----------<br>
From: Andrej T. <<a href="mailto:andrejtrajchevski@gmail.com" target="_blank">andrejtrajchevski@gmail.com</a>><br>
Date: 2014/1/21<br>
Subject: Re: info<br>
To: Igor Stamatovski <<a href="mailto:igor.stamatovski@gmail.com" target="_blank">igor.stamatovski@gmail.com</a>><br>
Cc: Nikola Kovachevski <<a href="mailto:kovachevski@gmail.com" target="_blank">kovachevski@gmail.com</a>>, Damjan Georgievski<br>
<<a href="mailto:gdamjan@gmail.com" target="_blank">gdamjan@gmail.com</a>>, Aleksandar Lazarov <<a href="mailto:n3tpr0b3@gmail.com" target="_blank">n3tpr0b3@gmail.com</a>>, Georgi<br>
Stanojevski <<a href="mailto:glisha@gmail.com" target="_blank">glisha@gmail.com</a>>, "Andrej T."<br>
<<a href="mailto:andrej.trajchevski@gmail.com" target="_blank">andrej.trajchevski@gmail.com</a>>, Marko Doda <<a href="mailto:marko@lugola.net" target="_blank">marko@lugola.net</a>><br>
<br>
<br>
1. Кога и со која цел го конструиравте вашиот 3Д-принтер? Колку време<br>
ви беше потребно за да го конструирате, колку чини, колку луѓе<br>
учествуваа во работата?<br>
<br>
</div>3d принтерот беше конструиран пред сѐ поради љубопитност, поради забавата<br>
на создавање, без некоја посебна цел. Најголем дел од проектите во КИКА<br>
ги движи истата љубопитност. Принтерот го направи еден човек, Никола Ковачески,<br>
според шеми што слободно може да се најдат на интернет. Чини околу<br>
500-600 долари (?).<br>
Деловите потребни за неговата изработка беа засебно нарачувани од интернет.<br>
<div><br>
<br>
2. Какви материјали може да користи тој и аналогно какви предмети може<br>
да се добијат со него? На кој начин 3Д-принтерите создаваат предмети?<br>
И кои материјали воопшто можат да ги користат 3Д-принтерите (не само<br>
вашиот и во смисла дали има некаков предуслов за типот - прав, жица,<br>
други цврсти форми итн., дали тврдоста има улога или некои други<br>
услови ако има)?<br>
<br>
</div>Принтерот користи жица од пластика која ја топи и слој по слој создава предмети.<br>
Три мотори ја движат главата по трите координатни оски и на тој начин<br>
контролираат каде ќе падне капката од стопена пластика.<br>
<br>
Постојат и принтери кои прават модели од метал, но се многу поскапи и<br>
генерално комплицирани за изработка - со тоа и понеатрактивни од овие<br>
кои работат со пластика.<br>
<br>
Со овој процес можат да се изработат секакви предмети за кои некој направил<br>
3d модел. На интернет постои база со слободно достапни модели, па кога<br>
веќе еднаш го имаш принтерот, прашање е на симнување на моделот и<br>
пуштање да се изработи. Нашиот принтер може да изработува предмети<br>
со максимална димензија од 10х10х10 cm.<br>
<div><br>
<br>
3. Колку време му е потребно на принтерот да испринта еден предмет?<br>
<br>
</div>Процесот е доста бавен, а и зависи од комплексноста на моделот. За да испринтаме<br>
пирамида со основа 3х3 cm. ни требаа околу два часа со се калибрација<br>
на принтерот и неколку<br>
пробни модели.<br>
<div><br>
<br>
4. За 3Д принт-технологијата се вели дека ќе измени многу нешта во<br>
иднина? Колку сме далеку од тоа 3Д-принтерите да се користат во<br>
домаќинствата за производство на храна? Која е всушност нивната<br>
најперспективна масовна примена според вас?<br>
<br>
</div>Можеби ќе може, но не би шпекулирал. Еве замислете, денешниот процес<br>
на принтање да го аплицираме и да речеме дека сакаме да направиме чизбургер.<br>
Најлесно е можеби да го топиме кашкавалот, или да изцедиме слоеви кечап и<br>
мајонез. Ама како ќе испринтаме плескавица? Веројатно ќе треба да чуваме<br>
некоја смеса од мелено месо која откако ќе се стопи и олади ќе стане плескавица.<br>
А лебот? И зошто би имале принтер кој може да принта „само“ чизбургери?<br>
<br>
Интересно е да се мечтае за репликаторите на храна од Star Trek, кои работат<br>
на ниво на молекули, но не е лошо и да знаеме точно колку сме далеку од<br>
такви машини. Од оваа перспектива изгледаат недостижно.<br>
<br>
3d принтерите во моментов се супер корисна работа за луѓето кои работат<br>
во индустриски дизајн, да речеме, па наместо да одат во фабрики да прават<br>
прототипи на модели - сега тоа можат да го прават дома. Исто така, можеби<br>
уште покорисни се за луѓето на кои им се скршило некое пластично делче по дома,<br>
па наместо да чекаат на сервисите или да купуваат нови производи, можат<br>
да си испринтаат ново.<br>
<br>
А принтање храна, искрено мислам, е само sci-fi мечта и сензационализам. :-)<br>
<br>
Андреј Т.<br>
<br>
(мењајте неточни информации)<br>
<br>
<br>
2014/1/21 Igor Stamatovski <<a href="mailto:igor.stamatovski@gmail.com" target="_blank">igor.stamatovski@gmail.com</a>><br>
><br>
> Ќе одговори некој?<br>
><br>
> Поздрав,<br>
> Стама<br>
><br>
> 2014/1/17 Igor Stamatovski <<a href="mailto:igor.stamatovski@gmail.com" target="_blank">igor.stamatovski@gmail.com</a>>:<br>
> > Ќе и ги одговори на Бисерка од Нова Македонија некој прашањава? И да<br>
> > се договориме за сликање :)<br>
> ><br>
> > Поздрав,<br>
> > Стама<br>
<div><div>> ><br>
> > ---------- Forwarded message ----------<br>
> > From: Biserka Velkovska <<a href="mailto:bvelkovska@gmail.com" target="_blank">bvelkovska@gmail.com</a>><br>
> > Date: 2014/1/16<br>
> > Subject: Re: info<br>
> > To: Igor Stamatovski <<a href="mailto:igor.stamatovski@gmail.com" target="_blank">igor.stamatovski@gmail.com</a>><br>
> ><br>
> ><br>
> > Игор, повели прашања. Пиши кој ќе одговара и, секако, ако мислите дека<br>
> > треба да се додаде уште нешто што не е опфатено со прашањата, пишете<br>
> > слободно. Штом ќе ги добијам одговорите ќе се договориме да дојдам со<br>
> > фоторепортер за сликање и ако треба нешто на лице место да ве<br>
> > допрашам. Фала и поздрав<br>
> ><br>
> > 1. Кога и со која цел го конструиравте вашиот 3Д-принтер? Колку време<br>
> > ви беше потребно за да го конструирате, колку чини, колку луѓе<br>
> > учествуваа во работата?<br>
> ><br>
> > 2. Какви материјали може да користи тој и аналогно какви предмети може<br>
> > да се добијат со него? На кој начин 3Д-принтерите создаваат предмети?<br>
> > И кои материјали воопшто можат да ги користат 3Д-принтерите (не само<br>
> > вашиот и во смисла дали има некаков предуслов за типот - прав, жица,<br>
> > други цврсти форми итн., дали тврдоста има улога или некои други<br>
> > услови ако има)?<br>
> ><br>
> > 3. Колку време му е потребно на принтерот да испринта еден предмет?<br>
> ><br>
> > 4. За 3Д принт-технологијата се вели дека ќе измени многу нешта во<br>
> > иднина? Колку сме далеку од тоа 3Д-принтерите да се користат во<br>
> > домаќинствата за производство на храна? Која е всушност нивната<br>
> > најперспективна масовна примена според вас?<br>
> ><br>
> ><br>
> ><br>
> > 2014/1/14 Igor Stamatovski <<a href="mailto:igor.stamatovski@gmail.com" target="_blank">igor.stamatovski@gmail.com</a>><br>
> >><br>
> >> Прати ми па ќе препратам кој е слободен.<br>
> >><br>
> >> Поздрав<br>
> >> Игор<br>
> >><br>
> >> On Jan 14, 2014 11:07 PM, "Biserka Velkovska" <<a href="mailto:bvelkovska@gmail.com" target="_blank">bvelkovska@gmail.com</a>> wrote:<br>
> >>><br>
> >>> Фала Игор,<br>
> >>><br>
> >>> Го видов видеото и ми користеше. Јас сепак би ти поставила прашања на мејл или ако не можеш ти, назначи ми друг од КИКА што ќе сака и може да зборува. Прво поради прецизноста, а второ за да биде побрзо, оти додека се усогласиме со термини и обврски ќе се завлечка работата, а сакам побрзо да биде. Потоа, полесно е, ќе дојдеме со фоторепортер да сликаме и ако треба нешто ситно ќе ве допрашам на лице место.<br>> >>><br>
> >>> Може ли вака? Ако да, до утре праќам прашања, тебе или на кого ќе ми кажеш.<br>
> >>><br>
> >>> Поздрав,<br>
> >>><br>
> >>><br>
> >>> 2014/1/14 Igor Stamatovski <<a href="mailto:igor.stamatovski@gmail.com" target="_blank">igor.stamatovski@gmail.com</a>><br>
> >>>><br>
> >>>> Ќе ти пуштам видео, па ќе се координираме<br>
> >>>><br>
> >>>> <a href="http://kajgana.com/kako-izgleda-odblizu-3d-printer-napraven-vo-domashni-uslovi" target="_blank">http://kajgana.com/kako-izgleda-odblizu-3d-printer-napraven-vo-domashni-uslovi</a><br>
> >>>><br>
> >>>> Поздрав,<br>
> >>>> Игор<br>
> >>>><br>
> >>>> 2014/1/14 Biserka Velkovska <<a href="mailto:bvelkovska@gmail.com" target="_blank">bvelkovska@gmail.com</a>>:<br>
> >>>> > Игор, да те потсетам само да ми пратиш кратко инфо за 3Д-принтерот, па да се<br>
> >>>> > договориме кога да дојдам. Поздрав,<br>
> >>>> ><br>
> >>>> ><br>
> >>>> > 2014/1/8 Biserka Velkovska <<a href="mailto:bvelkovska@gmail.com" target="_blank">bvelkovska@gmail.com</a>><br>
> >>>> >><br>
> >>>> >> Одлично :) Тоа би бил единствен 3Д-принтер во Македонија?<br>
> >>>> >> Секако, ќе дојдам, само прво би било фино да ме избрифираш, за да знам што<br>
> >>>> >> да прашувам. Кој го конструираше, што може да печати? Пиши ми го основното<br>
> >>>> >> инфо кога ќе можеш, па ќе договориме средба.<br>
> >>>> >><br>
> >>>> >> Фала многу :)<br>
> >>>> >><br>
> >>>> >><br>
> >>>> >> 2014/1/8 Igor Stamatovski <<a href="mailto:igor.stamatovski@gmail.com" target="_blank">igor.stamatovski@gmail.com</a>><br>
> >>>> >>><br>
> >>>> >>> Здраво Бисерка,<br>
> >>>> >>><br>
> >>>> >>> Среќни празници!<br>
> >>>> >>><br>
> >>>> >>> Како и секогаш знаеш дека КИКА е на работ на најновите технологии и<br>
> >>>> >>> имаме 3д принтер :)<br>
> >>>> >>><br>
> >>>> >>> Ако си заинтересирана може да се договориме да се најдеме еден ден во<br>
> >>>> >>> КИКА и да го погледнеш,<br>
> >>>> >>> веројатно од следната недела натаму.<br>
> >>>> >>><br>
> >>>> >>> Поздрав,<br>
> >>>> >>> Игор<br>
> >>>> >>><br>
> >>>> >>> 2014/1/8 Biserka Velkovska <<a href="mailto:bvelkovska@gmail.com" target="_blank">bvelkovska@gmail.com</a>>:<br>
> >>>> >>> > Здраво Игор, како си? Одамна не сум те гњавела :)<br>
> >>>> >>> > Ми треба инфо околу 3Д-принт технологија. Знаеш ли дали кај нас некој<br>
> >>>> >>> > работи<br>
> >>>> >>> > на таква технологија? Ми се гледа интересно за пишување, па чисто се<br>
> >>>> >>> > информирам.<br>
> >>>> >>> ><br>
> >>>> >>> > Фала и поздрав. И среќни празници! :)<br>
> >>>> >>> > --<br>
> >>>> >>> > Biserka Velkovska<br>
> >>>> >>> > <a href="tel:%28%2B389%29%2071%20386%20164" value="+38971386164" target="_blank">(+389) 71 386 164</a><br>
> >>>> >>> > <a href="tel:%28%2B389%29%2075%20550%20725" value="+38975550725" target="_blank">(+389) 75 550 725</a><br>
> >>>> >>><br>
> >>>> >>><br>
> >>>> >>><br>
> >>>> >>> --<br>
> >>>> >>> Igor<br>
> >>>> >><br>
> >>>> >><br>
> >>>> >><br>
> >>>> >><br>
> >>>> >> --<br>
> >>>> >> Biserka Velkovska<br>
> >>>> >> <a href="tel:%28%2B389%29%2071%20386%20164" value="+38971386164" target="_blank">(+389) 71 386 164</a><br>
> >>>> >> <a href="tel:%28%2B389%29%2075%20550%20725" value="+38975550725" target="_blank">(+389) 75 550 725</a><br>
> >>>> ><br>
> >>>> ><br>
> >>>> ><br>
> >>>> ><br>
> >>>> > --<br>
> >>>> > Biserka Velkovska<br>
> >>>> > <a href="tel:%28%2B389%29%2071%20386%20164" value="+38971386164" target="_blank">(+389) 71 386 164</a><br>
> >>>> > <a href="tel:%28%2B389%29%2075%20550%20725" value="+38975550725" target="_blank">(+389) 75 550 725</a><br>
> >>>><br>
> >>>><br>
> >>>><br>
> >>>> --<br>
> >>>> Igor<br>
> >>><br>
> >>><br>
> >>><br>
> >>><br>
> >>> --<br>
> >>> Biserka Velkovska<br>
> >>> <a href="tel:%28%2B389%29%2071%20386%20164" value="+38971386164" target="_blank">(+389) 71 386 164</a><br>
> >>> <a href="tel:%28%2B389%29%2075%20550%20725" value="+38975550725" target="_blank">(+389) 75 550 725</a><br>
> ><br>
> ><br>
> ><br>
> ><br>
> > --<br>
> > Biserka Velkovska<br>
> > <a href="tel:%28%2B389%29%2071%20386%20164" value="+38971386164" target="_blank">(+389) 71 386 164</a><br>
> > <a href="tel:%28%2B389%29%2075%20550%20725" value="+38975550725" target="_blank">(+389) 75 550 725</a><br>
> ><br>
> ><br>
</div></div>> > --<br>
> > Igor<br>
><br>
><br>
><br>
> --<br>
> Igor<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
--<br>
Андреј Трајчевски / <a href="tel:078%2F426-717" value="+38978426717" target="_blank">078/426-717</a> / <a href="mailto:andrejtrajchevski@gmail.com" target="_blank">andrejtrajchevski@gmail.com</a><br>
<span><font color="#888888"><br>
<br>
--<br>
Igor<br>
</font></span></blockquote></div><br><br clear="all"><br>-- <br>Biserka Velkovska<br><a href="tel:%28%2B389%29%2071%20386%20164" value="+38971386164" target="_blank">(+389) 71 386 164</a><br><a href="tel:%28%2B389%29%2075%20550%20725" value="+38975550725" target="_blank">(+389) 75 550 725</a>
</div>
</div></div></blockquote></div><br><br clear="all"><br>-- <br>Biserka Velkovska<br><a href="tel:%28%2B389%29%2071%20386%20164" value="+38971386164" target="_blank">(+389) 71 386 164</a><br><a href="tel:%28%2B389%29%2075%20550%20725" value="+38975550725" target="_blank">(+389) 75 550 725</a>
</div>
</div>