<div dir="ltr">Здраво,<div><br></div><div>Отворен Куфер се група која се занимава со најразлични теми кои ги засегаат младите (и општеството). Најчесто прават проекции и дискусии.</div><div><br></div><div>Овој пат решиле да прават настан за слободен софтвер.</div>

<div><br></div><div>Од настанот на Фб: </div><div><span style="color:rgb(20,24,35);font-family:'lucida grande',tahoma,verdana,arial,sans-serif;line-height:16.639999389648438px"><a href="https://www.facebook.com/events/663513170353247/?notif_t=plan_user_invited">https://www.facebook.com/events/663513170353247/?notif_t=plan_user_invited</a></span><br>

</div><div><span style="color:rgb(20,24,35);font-family:'lucida grande',tahoma,verdana,arial,sans-serif;line-height:16.639999389648438px"><br></span></div><div><div><span style="color:rgb(20,24,35);font-family:'lucida grande',tahoma,verdana,arial,sans-serif;font-size:13px;line-height:16.639999389648438px">Овој петок сакаме да позборуваме на тема слободен софтвер.</span></div>

</div><br style="color:rgb(20,24,35);font-family:'lucida grande',tahoma,verdana,arial,sans-serif;font-size:13px;line-height:16.639999389648438px"><span style="color:rgb(20,24,35);font-family:'lucida grande',tahoma,verdana,arial,sans-serif;font-size:13px;line-height:16.639999389648438px">Revolution OS е документарен филм кој ја опишува историјата на движењето за слободен софтвер од раните почетоци во 80-тите години. Иако Windows на Microsoft стана најраспространетиот оперативен систем, неговата строга политика за лиценцирање, примена и дистриб</span><span class="" style="display:inline;color:rgb(20,24,35);font-family:'lucida grande',tahoma,verdana,arial,sans-serif;font-size:13px;line-height:16.639999389648438px">уција многу експерти ја сметаат за проблематична. <br>

<br>На тој начин, започнува движењето „Open Source Movement“ кое се заснова на верувањето дека компјутерскиот софтвер треба да биде слободен и во економска и во интелектуална смисла. Како резултат на тоа, Линус Торвалдс, создаде нов оперативен систем наречен Линукс, слободен софтвер кој многу програмери го сметаат за значително супериорен во однос на Windows.<br>

<br>Проекцијата ќе трае 85 минути, потоа следи дискусија.<br>Се гледаме во 5 и 5! :)</span><div><span class="" style="display:inline;color:rgb(20,24,35);font-family:'lucida grande',tahoma,verdana,arial,sans-serif;font-size:13px;line-height:16.639999389648438px"><br>

</span></div><div><span class="" style="display:inline;color:rgb(20,24,35);font-family:'lucida grande',tahoma,verdana,arial,sans-serif;font-size:13px;line-height:16.639999389648438px">_______________________________</span></div>

<div><span class="" style="display:inline;color:rgb(20,24,35);font-family:'lucida grande',tahoma,verdana,arial,sans-serif;font-size:13px;line-height:16.639999389648438px"><br></span></div><div><font color="#141823" face="lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif"><span style="line-height:16.639999389648438px">Имаат постувано и линкови до КИКА на настанот. Претпоставувам дека се со некој во контакт, ама затоа што не го видов ова постувано тука, мислам дека е убаво да го види ако сака некој да ги посети и да учествува во дискусијата или само да го погледне (пак) филмот :).</span></font></div>

<div><font color="#141823" face="lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif"><span style="line-height:16.639999389648438px"><br></span></font></div><div><font color="#141823" face="lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif"><span style="line-height:16.639999389648438px">Поздрав</span></font></div>

</div>