<div dir="ltr">Дојде пред малку Мартина, па да напишам што зборевме.<div><br></div><div>Прво, муабетот беше месец до месец и пол да го користи хаклабот и опремата (лемилица and such) за да работи на проект. Проектот е нејзина идеја, нешто патики што генерираат струја со пизоелектрични something something. Освен неа ќе доаѓаат повремено и некои ментори од електро и Newman's.</div><div><br></div><div>Со проектот победиле (она и уште тројца) на некој натпревар и добиле грант од 10к евра за кој не ни објасни баш како е распределен. Ко што зборевме на листава, ѝ објаснивме како се финансира хаклабот и дека очекуваме - кога веќе некој го спонзорира проектов - да добие и хаклабот некој денар. Одговорот беше да збориме со UNDP (они се спонзорите).</div><div><br></div><div>Нормално, никој од хаклаб нема намера да влага во тие преговори со UNDP директно и ѝ рековме она да им ги пренесе нашите ставови.</div><div><br></div><div>И покрај тоа, overall ставот на мене, Дамјан и Алекс (кои учествуваме во дискусијата) беше дека е океј да дојде и да си работи на проектот. Не притискавме прво да се договориме за пари, дека, ваљда, ни беше побитно да дојде и да се запознае со хаклабот и да работи него да ја блокираме дур се справуваме со бирократијата.</div><div><br></div><div>Тоа.</div></div><div class="gmail_extra"><br><div class="gmail_quote">2015-07-20 10:54 GMT+02:00 Georgi Stanojevski <span dir="ltr"><<a href="mailto:glisha@gmail.com" target="_blank">glisha@gmail.com</a>></span>:<br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">Здраво Николчо,<br>
<span class=""><br>
> Алекс најпрво да ти се заблагодарам што ја сподели веста. Во поглед на<br>
</span><span class="">> SmartUp, се работи за новоформирана невладина организација која што има цел<br>
> за поддршка и развој на студентите од ИКТ во областа на претприемништвото,<br>
> бизнисот и старт-ап фирмите.<br>
<br>
</span>На тема изјавите до медиуми за поврзаноста со Хаклаб се додека јасно<br>
се знае дека проектот е академски и дека прототипот и крајниот продукт<br>
нема во некој период да бидат патентирани јас немам проблем.<br>
<br>
Да дојдете да работите во Хаклаб независно дали некогаш проектот и<br>
прототипот ќе го патентирате немам воопшто проблем.<br>
<br>
Имам само информација да споделам дека Хаклабот се самофинансира од<br>
луѓето што доаѓаат во него и дека 2015 сме во минус од над 30.000<br>
денари само за кирија и режиски трошоци.Би било убаво да бидете дел од<br>
решението. :)<br>
<br>
Детален буџет има на<br>
<a href="https://docs.google.com/spreadsheets/d/1LOIXAznoytBmA__jdwtyJ0B3Rh3jTDN8kR_Jgt-hwUQ" rel="noreferrer" target="_blank">https://docs.google.com/spreadsheets/d/1LOIXAznoytBmA__jdwtyJ0B3Rh3jTDN8kR_Jgt-hwUQ</a><br>
<br>
Toa од мене.<br>
<span class=""><br>
<br>
<br>
> Комерцијален, не би рекол, моментално е дел од натпревар, така да повеќе е<br>
> академски отколку комерцијален. За личност ќе има задолжено лице кое што ќе<br>
> работи заедно со Мартина за изработка на прототипот. Подетално ќе ве<br>
> информира Мартина на состанокот.<br>
<br>
<br>
<br>
> Покрај тоа што сум дел од тимот што го развива прототипот, гледано од страна<br>
> на Хаклаб Кика, доколку прифатите, би побарал во изјавите што ќе се праќаат<br>
> до медиумите да се потенција соработката со Хаклаб Кика. Исто така доста<br>
> добра можност да се покажите и пред UNDP, USAID, SIH и Амбасадата на Шведска<br>
> кои што се партнери во проектов. На состанокот што го имавме со нив, не се<br>
> запознаени со хаклаб Кика и активностите, така да јас би ја искористил<br>
> шансава да се испромовирам пред нив, а можеби и во иднина ќе ве контактираат<br>
> за друг вид на соработка.<br>
><br>
> Поздрав,<br>
> Николчо<br>
><br>
</span><span class="">> 2015-07-20 0:12 GMT+02:00 Aleks <<a href="mailto:aleks@slobodensoftver.org.mk">aleks@slobodensoftver.org.mk</a>>:<br>
>><br>
>> Друштво,<br>
>><br>
>> Пред некое време ме контактира Александар од SmartUP (врска неам што е<br>
</span>>> ова, ваљда <a href="http://swtalumnimk.com/smart-up/" rel="noreferrer" target="_blank">http://swtalumnimk.com/smart-up/</a> ?) кој што работи на некаков<br>
<div><div class="h5">>> проект поврзан со хардвер (полнење на мобилни од движењето на патиките). Ме<br>
>> праша дали ќе има можност да ја користат нашата опрема за хардвер (лемалици,<br>
>> алат, осцилоскоп, итн) за да го изработат нивниот прототип.<br>
>><br>
>> Му кажав дека треба да дојде во хаклаб за да нѝ каже подетално за што<br>
>> станува збор (или некој од кај нив), што им треба подетално, што сакаат да<br>
>> користат. Во Четврток во 19:00+ во ХЛ треба да дојде Мартина Димоска од кај<br>
>> нив, па да направиме муабет.<br>
>><br>
>> Затоа што не зборам јас за сите, супер би било да се појави некој во 19:00<br>
>> во врска со ова.<br>
>><br>
>> Она што јас би сакал да го дознаам е :<br>
>><br>
>> * Дали проектот е комерцијален<br>
>> * Дали ќе биде Open Source<br>
>> * Дали има некој од нив што знае да ракува со опремата<br>
>> * ... дополни<br>
>><br>
>> ок бај.<br>
>><br>
>> --<br>
>> Aleksandar (Aleks) Lazarov<br>
>> - Student at the Faculty of Electronic Engineering and Information<br>
>> Technologies, section for Electronics, Radio Engineering and Signal<br>
>> Processing<br>
>> - Member of the Free Software Macedonia Organization<br>
>> - Ham Radio operator (Z32AL)<br>
>> - GNU/Linux user.<br>
>> _______________________________________________<br>
>> Ossm-members mailing list<br>
</div></div>>> <a href="mailto:Ossm-members@lists.softver.org.mk">Ossm-members@lists.softver.org.mk</a><br>
>> <a href="https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members" rel="noreferrer" target="_blank">https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members</a><br>
><br>
><br>
><br>
> _______________________________________________<br>
> Ossm-members mailing list<br>
> <a href="mailto:Ossm-members@lists.softver.org.mk">Ossm-members@lists.softver.org.mk</a><br>
> <a href="https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members" rel="noreferrer" target="_blank">https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members</a><br>
><br>
<span class="HOEnZb"><font color="#888888"><br>
<br>
<br>
--<br>
--<br>
Glisha<br>
_______________________________________________<br>
Ossm-members mailing list<br>
<a href="mailto:Ossm-members@lists.softver.org.mk">Ossm-members@lists.softver.org.mk</a><br>
<a href="https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members" rel="noreferrer" target="_blank">https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members</a><br>
</font></span></blockquote></div><br><br clear="all"><div><br></div>-- <br><div class="gmail_signature">Андреј Трајчевски / 078/426-717 / <a href="mailto:andrejtrajchevski@gmail.com" target="_blank">andrejtrajchevski@gmail.com</a></div>
</div>