[LUG] lokaliziranje distribucii

Zlatko Trajceski zlat at bagra.net.mk
Mon Nov 18 22:10:49 UTC 2002


Damjan Georgievski wrote:

>>За ова сакав со Дамјан приватно да се консултирам, но ете со приликава
>>испадна овде.
>>
>>Дамјан - знам дека тогаш ми кажа дека те советувале финтава да не ја
>>додаваш во mk xkb и дека истата треба да се подесува со "некакви" си
>>графички изборници или директно кој како сака во XF86Config, но сметам
>>дека во моментов тоа прави некои проблеми. Плус ми кажа дека треба под
>>дифолт да се менува со десното win копче или слично, но ништо од тоа
>>мене не ми работи освен привременото префрлање додека се држи десното
>>ALT копче (ова без дефинирано "grp:alt_shift_toggle").
>>Дали ќе направи одредени проблеми додавањето на опцијата во самата
>>тастатура?
>>  
>>
>
>Нема шанси. 
>Прво тоа го нема во ниедна друга тастатура. 
>Второ апсолутно не е добро да се става такво ограничување во тастатурата. 
>Трето, искрено кажано со setxkbmap може да си ја подесиш тастатурата баш
>како сакаш и она што треба да се направи е да се напише едно кратко
>упатство за користење на програмот со сите интересни опции.
>
>BTW- 
>setxkbmap -layout mk 
>  - по дефаулт само десниот alt shift-ува во кирилица
>setxkbmap -layout mk -variant pc104
>  - освен десниот алт, win95 копчињата добиваат функција
>   мени копче е toggle
>   левото win копче shift-ува во кирилица
>   десното win копче е за комбинирање на карактери
>
> 
>
OK - чим додава додатно ограничување - нека брка.


_______________________________________________
LUG mailing list
LUG at lists.linux.net.mk
http://lists.linux.net.mk/mailman/listinfo/lugMore information about the Ossm-members mailing list