[LUG] "default encoding for the user"

Zlatko Trajceski zlat at bagra.net.mk
Sat Nov 23 18:27:04 UTC 2002


On Sat, 23 Nov 2002 08:51:53 +0100, you wrote:

>Од Мандрак прашуваат:
>
>BTW, could you confirm that keeping iso-8859-5 as the default encoding
>for the user is correct ? (that is all files he write and read will be
>majoritarly in that encoding), or should I change it ?
>
>Што да им кажам, исо или утф-8?

Јас сум за утф - иако можеби се уште утф подршката не е нај насекаде.
Со помош на утф локализација се отвараат многу врати и мислам дека
сега кога кај сите основни програми под линукс е подржана е добар
моментот да се исфорсира. Плус под RedHat 8.0 се е утф8 и немаат
намера да се враќаат назад.


iso5 скоро и да не се користи во светот (цел свет) - освен кај нас, па
послаба е подршката, а и кај нас распространетоста не е баш голема -
најчесто се користи win1251 - бтњ и бугарите користат 1251, додека
србите се што можат го прават на латиница (кај нив и латиницата е исто
така официјална).

Добар адут за utf8 е и непостоењето на буквите Е и И со апостроф
(цртичка) во досегашните 8 битни енкодинзи - може ли некако да се
дополни тастатурата да ги подржува овие букви под утф?


До сега сум задоволен од utf8 прикажаното во RedHat 8.0, но морам да
кажам дека воопшто не сум задоволен од utf во Mandrake 9.0 - ќе мора
да поработат на тоа - дури ни Mandrake coontrol-center не работи под
утф.


Ова за да не ни се случи windows сагата - фајл во кој има турски букви
winamp нема шански да го отвори под македонска локализација - пробајте
и да стартувате Norton disk doktor на фајл систем со кирилични фајлови
да видите каква мешаница ќе се случи.


-- 
m o reandmore and morea nd moreandmo r eandm ore andm ore
_______________________________________________
LUG mailing list
LUG at lists.linux.net.mk
http://lists.linux.net.mk/mailman/listinfo/lugMore information about the Ossm-members mailing list