[LUG] "default encoding for the user"

Дамјан Георгеивски penguinista at on.net.mk
Mon Nov 25 10:24:01 UTC 2002


> > Добар адут за utf8 е и непостоењето на буквите Е и И со апостроф
> > (цртичка) во досегашните 8 битни енкодинзи - може ли некако да се
> > дополни тастатурата да ги подржува овие букви под утф?
>
> Тие букви постојат во јуникоуд?
> Или би требало да постојат со имплементација на нивото на јуникоуд
> во кое што може да се комбинираат карактери? (заборавив како точно
> беше ова..) (дали е имплементирано тоа ниво?)

Постојат како посебни unicode букви:

	0400 CYRILLIC CAPITAL LETTER IE WITH GRAVE
	040D CYRILLIC CAPITAL LETTER I WITH GRAVE

значи не треба подршка за комбинирање на карактери.

P.S.
корисни линкови за Unicode и UTF-8:
	http://www.cl.cam.ac.uk/~mgk25/unicode.html
	http://www.unicode.org/charts/PDF/U0400.pdf

-- 
Дамјан

         The computer revolution is over. The computers won.

_______________________________________________
LUG mailing list
LUG at lists.linux.net.mk
http://lists.linux.net.mk/mailman/listinfo/lugMore information about the Ossm-members mailing list