[LUG] Re: фЯ ЫС? гЭХ?

Zlatko Trajceski zlat at bagra.net.mk
Thu Oct 10 15:44:52 UTC 2002


Darko Spasovski wrote:

>Ma jas go gledam super negovoto ime vo preview prozorot, ama vo listata
>na poraki pogore (ona ime, subject, datum) se gledaat samo kvadratcinja.
>Ne gledam kaj moze ova da se promeni (za HTML preview vekje mu go smeniv
>fontot da koristi iso 8859-5).
>

Моменталниот Evolution за жал е базиран на gtk 1.2 кој не е многу по i18n.

Во RH 7.X имаше чаре - меѓутоа таму локализацијата беше исо5, па така да 
не знам дали и под RH8 ште го б'де - gtk 1.2 не се снаоѓаше баш најдобро 
со utf8 локализација во минатото - сега сигурно добил некои RH печеви 
ама никогаш не се знае....лотарија на Македонија.

Old RH чаре: Ако ги користиш фонтовите од Windows тогаш ископирај го во 
директориумот со нив fonts.dir кој го праќам. Погледни ги долните линии 
и се ќе ти биде јасно. Потоа од фонт патот тргни го директориумот со 
хелветика и сл. фонтови или едноставно гледај линијата со Win фонтови во 
xfs конфигурациониот фајл да ти биде погоре во листата.

Мислам дека истото може да се посигне и со рачно подесување на некој 
исо-05 за стандарден фонт (менија и сл.) во .gtkrc


>Nevermind, ionaka vekje znam od kogo e porakata koga ke vidam
>kvadratcinja. :-)
>
>  
>
Да не се прошири вирусот - па да имаме експанзија на квадратчиња во 
иднина :_))-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: fonts.dir
Type: application/x-director
Size: 55176 bytes
Desc: not available
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20021010/71148f5e/attachment.dir>


More information about the Ossm-members mailing list