[Ossm-members] Re: Anketa ($HOME/.xprofile)

дамјан г. mk at net.mail.penguinista
Sat Dec 20 17:37:49 UTC 2003


> Во кои дистрибуции и верзии се чита фајлот "~/.xprofile" при стартање на X
> сесија. Ова може да се провери во /etc/X11/xdm/Xsession
> (или можеби /etc/X11/gdm/Xsession).

хмм, негативните резултати од анкетава ме изненадуваат пошто колку што
гледам ова е дефинирано во самиов XFree. Така да или другиве дистрибуции
прават глупи промени сегде кајшто ќе им текне или не ме свативте што треба
да се провери.

Значи, не е прашањето дали постои фајлот "$HOME/.xprofile", пошто ако не го
направиш нема да постои ... туку, дали во /etc/X11/xdm/Xsession и во
соодветната скрипта од gdm и kdm се проверува постоењето на овој фајл.

Најлесно да се провери ова е:

    grep -lr ".xprofile" /etc/* /opt/kde/*
-- 
Дамјан                 (jabberID:damjan at bagra.net.mk)

      1044 1072 1084 1112 1072 1085 
  1043 1077 1086 1088 1075 1080 1077 1074 1089 1082 1080More information about the Ossm-members mailing list