[Ossm-members] Re: Линукс за Athlon 64 [NEWS] [NEWS]

aleksandar ossm-members at hedona.on.net.mk
Tue Apr 27 23:44:28 UTC 2004


On Tue, 27 Apr 2004 13:02:17 -0400, Vladimir Stefanov wrote:

>>
>>Vladimir Stefanov напиша:
>>
>>  
>>
>>>Mandrake 10 има специјално издание на оваа дистрибуција за 64 битни 
>>>процесори. Симни си го, ако имаш некој другар со ADSL, ако не порачај си 
>>>го. Најпосле можеш на секоја постоечка дистрибуција да го искомпајлираш 
>>>кернелот 2.6 со подршка за Athlon 64.
>>>    
>>>
>>
>>Па ми се чини дека повеќето дистрибуции веќе имаат верзии за Athlon64, не е
>>само Mandrake. Fedora, Suse, Gentoo, Turbolinux... сигурно имаат!
>>А и мислам дека не е само кернелот во прашање. Во најмала рака различен е и
>>XFree86 серверот, а и драјверите се посебни. Едно другарче го симна Fedora
>>Core 1 за AMD64 и рече дека ништо не му функционирало, ни графичка, ни
>>звучна, ни ТВ картица... Се врати на обична Fedora.
>>  
>>
> За Мандрак 10 знам сигурно дека перфектно работи на 64 битни процесори. 
> Имам читано 3-4 статии за ин сталација и работење под таа верзија, со 
> бенчмаркови и се покажал ептен добар. Имаше една статија (не можам сега 
> да ја најдам) во која типот ги ставил на ист компјутер Мандрак 10 за 32 
> битни и за 64 битни процесори со кернел 2.6.3 на Athlon 64. Правел 
> бенчмаркови и добил од 25-50% убрзување, во зависност од апликацијата.

Дали може негде во државава да се купи некоја 64-битна дистрибуција на
линукс?More information about the Ossm-members mailing list