[Ossm-members] модем

Зоран Димовски decata at mt.net.mk
Wed Dec 1 11:23:13 UTC 2004


Дамјан wrote:

>>>Состојбата на системот ја утврдуваат на пр. модулите кои се вчитани
>>>(lsmod), процесите кои се стартани (ps ax) и сл.
>>>
>>>Значи, спореди ги тие две ситуации и види кои се разликите во нивните
>>>состојби. Ако модулот за модемот не е вчитан, ќе треба да видиш зашто не
>>>е. Ако тоа програмчето што мора да се старта не е стартано и тоа е
>>>проблем, што треба да го решиш.
>>>   
>>>
>
> 
>
>>Проблемот ми е што после секое бутирање морам повторно да го инсталирам
>>драјверот бидејќи kppp ми кажува дека неможе да го отвори /dev/modem.
>>Според lsmod модулите се вчитуваат при бутирање. 
>>  
>>
>
><rant>зашто не сакаш да ти се помогне?</rant>
>
>1. колку знам (немам таков модем па можда и не знам), за да работат тие 
>драјвери за модемот треба да биде стартано и едно програмче... hcfнешто или 
>сл. Стартано ли е? провери после инсталација и после reboot?
>
> 
>
мислам дека беше hcfpciconfig и hsfpsiconfig (овде бираш во зависност од 
модемот дали ти e hcf или hsf)
ова е првото нешто што треба да се направи после инсталација на драјверите.

>2. што е кај тебе /dev/modem? во документацијата за драјверот за модемот 
>пишува кој /dev/ttyнешто e. можеш тој device да го link-уваш како /dev/modem 
>или да го подесиш тој device во kppp.
>
> 
>
Кога ќе се изврши горната команда драјверите автоматски се линкува до 
/dev/modem така да тука не би требало да има никаков проблем.

>>Истото ми се случува и со драјверите за графичката(Inno3D GeForce2).
>>Кога ќе ги инсталирам го стартувам иксот и супер си оди. Е ама кога ќе
>>ребутирам иксот не се стартува. Ми кажува нешто вака:
>>Cannot initialize nvidia modules
>>screen(s) found but non usable
>>  
>>
>
>не ти е вчитан nvidia модулот.
>
> 
>
напишани се инструкции како да проба да го среди ова. Па нека врати како 
поминало???More information about the Ossm-members mailing list