Re: [Ossm-members] модем

KNaum knaum666 at on.net.mk
Thu Dec 2 22:46:13 UTC 2004


----- Original Message -----
From: "Зоран Димовски" <decata at mt.net.mk>
To: <ossm-members at hedona.on.net.mk>
Sent: Wednesday, December 01, 2004 12:23 PM
Subject: Re: [Ossm-members] модем


> Дамјан wrote:
>
> >>>Состојбата на системот ја утврдуваат на пр. модулите кои се вчитани
> >>>(lsmod), процесите кои се стартани (ps ax) и сл.
> >>>
> >>>Значи, спореди ги тие две ситуации и види кои се разликите во нивните
> >>>состојби. Ако модулот за модемот не е вчитан, ќе треба да видиш зашто
не
> >>>е. Ако тоа програмчето што мора да се старта не е стартано и тоа е
> >>>проблем, што треба да го решиш.
> >>>
> >>>
> >
> >
> >
> >>Проблемот ми е што после секое бутирање морам повторно да го инсталирам
> >>драјверот бидејќи kppp ми кажува дека неможе да го отвори /dev/modem.
> >>Според lsmod модулите се вчитуваат при бутирање.
> >>
> >>
> >
> ><rant>зашто не сакаш да ти се помогне?</rant>
                ???
> >
> >1. колку знам (немам таков модем па можда и не знам), за да работат тие
> >драјвери за модемот треба да биде стартано и едно програмче... hcfнешто
или
> >сл. Стартано ли е? провери после инсталација и после reboot?
> >
> >
> >
> мислам дека беше hcfpciconfig и hsfpsiconfig (овде бираш во зависност од
> модемот дали ти e hcf или hsf)
> ова е првото нешто што треба да се направи после инсталација на
драјверите.
>
Please!!!(За коку ретардиран ме мислите???)
> >2. што е кај тебе /dev/modem? во документацијата за драјверот за модемот
> >пишува кој /dev/ttyнешто e. можеш тој device да го link-уваш како
/dev/modem
> >или да го подесиш тој device во kppp.
> >
> >
> >
> Кога ќе се изврши горната команда драјверите автоматски се линкува до
> /dev/modem така да тука не би требало да има никаков проблем.
Да, линкувано е од dev/TTYHS( или нешто слично) до dev/modem
>
> >>Истото ми се случува и со драјверите за графичката(Inno3D GeForce2).
> >>Кога ќе ги инсталирам го стартувам иксот и супер си оди. Е ама кога ќе
> >>ребутирам иксот не се стартува. Ми кажува нешто вака:
> >>Cannot initialize nvidia modules
> >>screen(s) found but non usable
> >>
> >>
> >
> >не ти е вчитан nvidia модулот.
> >
> >
> >
> напишани се инструкции како да проба да го среди ова. Па нека врати како
> поминало???
>
>
Мејлов го праќам од outlook бидејќи некако ја расипав рут партиција и сега
не се старта мандраков а неделава немам многу време да го преинсталирам.
После оваа долга дискусија заклучив дека Mandrake 10.1 Community е најглупа
дистрибуција што постои, па затоа ќе си инсталирам некоја друга како FC3.
Ако ја има некој дали ќе може да ми ја изрежи и да ми ја испрати некако?
More information about the Ossm-members mailing list