[Ossm-members] Dozivuvanja so nasite carinski organi Preedlog

Dean Josevski dean at integraeng.com.mk
Fri Dec 3 14:40:06 UTC 2004


Текстот посебно ми се допадна и предлагам да го отстапиш на некое од нашиве
списанија за развој на информатичката култура. Баш вака како што е од збор
до збор.

Деан Јошевски


> Е другари,
> денес ми се случи една од поневеројатните работи.
>
> Вчера ми дојде на врата еден добродушен поштар (бивши колега) и по
> две-три минути лаф-муабет ми дава писмо со печат од Пошта за царинење.
> Го отварам пликот и внатре ми пишува дека имам пратка од толку и толку
> тежина од таму и таму, и да донесам фактура за да ми ја оцаринат.
> Бидејќи сум мирен тип и не се занимавам ни со шлепери ни со увозни
> квоти, цркнав од љубопитство да видам за што ни крив ни должен ќе ме
> царинат. И така денес со ливчето под мишка го исправив патот до
> Железничка станица (не дека сум многу далеку) и по едно петнаесет
> минути чукање по шалтерот, еден мустаклија ми отвори и ми го грабна
> ливчето од рака како да сум јас крив шти ги намалија царините за коли
> и алкохол, и одма пред нос ми го затвори шалтерот. Не би три минути,
> пак се отвори шалтерот и една строга млада тетка во зелена униформа
> почна да ми мавта едно бело пакетче пред носот (ко да е полно со
> колумбиски хероин) и ми вика „Што е ова?"? И ни пет ни шест, од
> пакетчето ми извади.... Убунту ЦД.
>
> Тоа јас пред некои два-тру месеци (кога беше фрката со Убунту) сум ја
> искористил понудата за да ми испратат бесплатно ЦД, И не едно, туку
> .... десет парчиња!
>
> Сега јас почнав да се потам - како јас на теткава која веројатно не
> видела компјутер, да и објаснам што е Линукс и поготово што е Убунту
> Линукс. Море објаснувај дека е софтвер, па дека е бесплатен....
>
> „Зошто овде нема фактура дека е бесплатен?"
>
> Ајде објаснувај дека сум го нарачал по Интернет, дека е промотивен
> материјал. Пак прашање :
>
> „А дали сте вие регистрирани за увоз?" - тоа јас на анкетата на Убунту
> сум напишал кај работам, и тие на адресата го напишале и името на
> фирмата (бивша), а нашиве фала богу сфатиле дека фирмата е примач и
> увозник. Па објаснувај дека фирмата не прави увоз и дека ова е
> подарок. Пак прашање :
>
> „А за што ќе служат овие ЦД-а?"
> Прво што ми падна на памет беше - лична едукација. „ Десет ЦД-а за
> лична едукација???" - ме погледа како три години да не сум платил
> кирија, со оној „за што ме мислиш ти мене" поглед. Ајде пак објаснувај
> дека овие можам да ги делам по пријатели, пак дадов една кратка
> лекција што е Линукс.. И на крајот, the ultimate question :
>
> „А дали софтверов е регистриран???"
>
> Е овде веќе ми пукна филмот. пак кратка лекција за слободен ем
> бесплатен софтвер, кај што нема потреба од регистрација, лиценци,
> дозволи итн. Малку и стана појасно кога објаснив дека тоа може да се
> симне од Интернет и дека за да не симнувам две ЦДа, ми понудија да ми
> ги испратат, ама пак не и беше баш најбистро. И на крајот се предадов
> и велам - Кај имате компјутер со Интернет, да ви покажам како е
> дојдено до ова? И тетката ме изненади - го преврти ЦД-то од задната
> страна и ми вели - „Еве гледам овде интернет адреса - ќе си проверам
> јас самата!"
>
> И така, дојдовме до фактот дека не шверцам ни оружје ни дрога ни бело
> робје, ниту пак заштитени информации, па се согласивме да ми го
> испрати пакетчето по пошта и сега весело ќе чекам да го добијам
> (наместо да си го земам на лице место).
>
> Крајниот заклучок е дека (веројатно) ќе имам десет Убунту ЦД-а, па ако
> има заинтересирани...Стојам на располагање!
>
> Нино
>


----------------------------------------------------------------------------
----


> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>More information about the Ossm-members mailing list