[Ossm-members] Re: Dozivuvanja so nasite carinski organi Preedlog

Georgi Stanojevski georgis at unet.com.mk
Fri Dec 3 17:52:05 UTC 2004


На 03 дек 2004 (петок), Dean Josevski напиша:


Деан, http://www.slobodensoftver.org.mk/dokumenti/bonton.html.

Заебаваш.


> Текстот посебно ми се допадна и предлагам да го отстапиш на некое од нашиве
> списанија за развој на информатичката култура. Баш вака како што е од збор
> до збор.
> 
> Деан Јошевски
> 
> 
> > Е другари,
> > денес ми се случи една од поневеројатните работи.
> >
> > Вчера ми дојде на врата еден добродушен поштар (бивши колега) и по
> > две-три минути лаф-муабет ми дава писмо со печат од Пошта за царинење.
> > Го отварам пликот и внатре ми пишува дека имам пратка од толку и толку
> > тежина од таму и таму, и да донесам фактура за да ми ја оцаринат.
> > Бидејќи сум мирен тип и не се занимавам ни со шлепери ни со увозни
> > квоти, цркнав од љубопитство да видам за што ни крив ни должен ќе ме
> > царинат. И така денес со ливчето под мишка го исправив патот до
> > Железничка станица (не дека сум многу далеку) и по едно петнаесет
> > минути чукање по шалтерот, еден мустаклија ми отвори и ми го грабна
> > ливчето од рака како да сум јас крив шти ги намалија царините за коли
> > и алкохол, и одма пред нос ми го затвори шалтерот. Не би три минути,
> > пак се отвори шалтерот и една строга млада тетка во зелена униформа
> > почна да ми мавта едно бело пакетче пред носот (ко да е полно со
> > колумбиски хероин) и ми вика ???Што е ова?"? И ни пет ни шест, од
> > пакетчето ми извади.... Убунту ЦД.
> >
> > Тоа јас пред некои два-тру месеци (кога беше фрката со Убунту) сум ја
> > искористил понудата за да ми испратат бесплатно ЦД, И не едно, туку
> > .... десет парчиња!
> >
> > Сега јас почнав да се потам - како јас на теткава која веројатно не
> > видела компјутер, да и објаснам што е Линукс и поготово што е Убунту
> > Линукс. Море објаснувај дека е софтвер, па дека е бесплатен....
> >
> > ???Зошто овде нема фактура дека е бесплатен?"
> >
> > Ајде објаснувај дека сум го нарачал по Интернет, дека е промотивен
> > материјал. Пак прашање :
> >
> > ???А дали сте вие регистрирани за увоз?" - тоа јас на анкетата на Убунту
> > сум напишал кај работам, и тие на адресата го напишале и името на
> > фирмата (бивша), а нашиве фала богу сфатиле дека фирмата е примач и
> > увозник. Па објаснувај дека фирмата не прави увоз и дека ова е
> > подарок. Пак прашање :
> >
> > ???А за што ќе служат овие ЦД-а?"
> > Прво што ми падна на памет беше - лична едукација. ??? Десет ЦД-а за
> > лична едукација???" - ме погледа како три години да не сум платил
> > кирија, со оној ???за што ме мислиш ти мене" поглед. Ајде пак објаснувај
> > дека овие можам да ги делам по пријатели, пак дадов една кратка
> > лекција што е Линукс.. И на крајот, the ultimate question :
> >
> > ???А дали софтверов е регистриран???"
> >
> > Е овде веќе ми пукна филмот. пак кратка лекција за слободен ем
> > бесплатен софтвер, кај што нема потреба од регистрација, лиценци,
> > дозволи итн. Малку и стана појасно кога објаснив дека тоа може да се
> > симне од Интернет и дека за да не симнувам две ЦДа, ми понудија да ми
> > ги испратат, ама пак не и беше баш најбистро. И на крајот се предадов
> > и велам - Кај имате компјутер со Интернет, да ви покажам како е
> > дојдено до ова? И тетката ме изненади - го преврти ЦД-то од задната
> > страна и ми вели - ???Еве гледам овде интернет адреса - ќе си проверам
> > јас самата!"
> >
> > И така, дојдовме до фактот дека не шверцам ни оружје ни дрога ни бело
> > робје, ниту пак заштитени информации, па се согласивме да ми го
> > испрати пакетчето по пошта и сега весело ќе чекам да го добијам
> > (наместо да си го земам на лице место).
> >
> > Крајниот заклучок е дека (веројатно) ќе имам десет Убунту ЦД-а, па ако
> > има заинтересирани...Стојам на располагање!
> >
> > Нино
> >
> 
> 
> ----------------------------------------------------------------------------
> ----
> 
> 
> > _______________________________________________
> > Ossm-members mailing list
> > Ossm-members at hedona.on.net.mk
> > http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >
> 

> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members


-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS! 
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list