[Ossm-members] TheOpenCD.mk

Georgi Stanojevski georgis at unet.com.mk
Wed Dec 8 14:36:10 UTC 2004


Ај вака.

1. Еве го Слободниот диск и како ќе изгледа. Ова е поприлично финална 
верзија.
http://theopencd.softver.org.mk/test/ 
(Ви треба Mozilla/Firefox или друг Gecko прелистувач да видите)

Има неколку отворени прашања.

1. Во врска со ставките во менито има мал проблем пошто треба да се
ограничени, а и воопшто дали се согласувате со овој превод што е направен.

  - Првото "Канцеларија", во оригинал е "Productivity". Продуктивност е
   преголемо, исто и канцелариски. 

  - Навигација. Во оригинал е "Navigate"

  - Навигација->Open Source како да го преведеме? "Слободен софтвер" е
   многу големо(до некаде 10 карактери е во ред, после тоа сјебува).
   Јас си мислам да го крстам "За слободата"?

2. Има неколку нови работи преведено што ги немате видено претходно и
најверојатно пак имам грешки. Нови ствари се:
  Графика->Blender(Слики и Екстра)
  Навигација->Убунту linux
  Навигација->Веб ресурси
  Билокојапрограма->(десно)->Сложеност

3. Помакедончени програми. 
  - На дискот покамедончени програми кои и со официјалниот setup.exe си
   доаѓаат на македонски се:
    * Abiword (Жаклина)
    * Dia (Појма неам)
    * WinHTTrack (Савиќ)
    * CDEx (Појма неам)
    * Audacity (Иле)

  - Програми кои би требало да доаѓаат со македонски превод автоматски а
   имаат проблем се:
    * Gaim (Томе рече ќе се зафати да види што е проблемот или да 
    направи мак-билд пошто он е фраерот за Gaim)

    * Gimp (Владо го превел, ама џабе го превел пошто преводот
     никаде не фигурира. И Владо и Уфо се (не)одговорни зашто иако
     веќе два месеци вака битна програма е преведена неможе да го
     вметнат преводот пошто иде преку Гном, ветија дека ќе си видат 
     уште еднаш што е работата и ќе контактираат со Гимп фаците.
  
  - Програми за кои ќе мора да се прават паралелни верзии.
    * Мозила (Оваа ќе иде без инсталер пошто треба да се инсталира 
     .xpi фајл на инсталирана верзија и после пак да се генерира
     инсталер. Евентуално некој друг?)
    
    * Firefox (Новица си е зафатен со ова, и рече дека фалеле уште
     инсталерот да се преведе за да му направат билд. Иако рече дека
     ќе ми прати не ми пратил да му помогнам ако не се ужасно многу.
     Колку би можел инсталер да има зборови?)
     
    * Thunderbird (Ова исто има некој проблем иако барем 90% е
     преведено, пошто 0.8 беше 100% преведена. Може некој да се вклучи
     и да му помогне на Новица.)
     
    * OpenOffice.org (Џабе го спомнувам.) 


4. Имате ли желба/идеја некои други програми сега да ги вклучиме во
Слободниот диск? Некои евентуално преведени програми за windows?

5. Било какви други забелешки?

-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS! 
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list