[Ossm-members] Povtorno za Lan2internet

Stojcev Darko atom1c at linux.net.mk
Mon Feb 2 16:02:53 UTC 2004


Не е ваљда дека сум те излажал тогаш, таков матрикс со уфо у крушево праевме
:) (После мн забавното чистење оксиден слој од бакарна isdn парица и
електрошок)

Ај еден бејзик траблшутинг. Дали ти се сите машини во ист subnet,  дали
локално пингање, file sharing и слично ти функционира. Ако е така, барем за
linux <> linux форвардингот треба да ти спие. Од друга страна, де изгаси
интерни firewall-и ако ги имаш, пошто незнам виа кој протокол/порт се одвива
форвардингот, можно е нешто да го кочи ако друго све ти е у ред. Значи, сите
мрежни у ист ранг (По твое 192.168.1.џ), default gateway ја лепиш адресата
на машината која има директен пристап до интернет и сурфаш.

Дај за секој случај пастај да не вика нула "cat
/proc/sys/net/ipv4/conf/all/ip_forwarding", и стај си го у некоја инит
скрипта пошто незнам дали го чува на ребоот.
More information about the Ossm-members mailing list