[Ossm-members] Re: Mandrake 9.1 KDE 3.1 i nasite bukvi "Nj" i "Lj"

Aleksandar Balalovski gssteam at on.net.mk
Fri Feb 6 20:35:16 UTC 2004


дамјан г. wrote:

>>Голем број од Linux корисниците, особено оние неискусните имаат проблем
>>со прегледување на вебстрани кои користат TTF фонтови (Verdana, Arial,
>>Times New Roman...), едноставно поради тоа што немаат инсталирано TTF
>>фонтови на својот Linux систем.
>>
>>    
>>
MDK е малку заебан во однос на енкодинзите и кодните табели за фонтови, 
така на пример ако ставиш за предефиниран јазик „македонски“ и отвориш 
некоја апликација ке видиш дека ако на Caption пишува нешто на 
македонски впрочем се гледаат прашалници. Пример „Поврзување...“, 
наместо тоа пишува „??????????“.
Прво среди си го енкодингот на системско ниво, второ користи фонтови што 
во себе ги имаат сите кирилични букви. Љ и Њ не се во азбуките на русите 
и бугарите а како стандарди Cyrilic табели се земаат нивните азбуки па 
затоа Љ и Њ и останатите проблематични букви ги нема. Пример, користи 
Verdana TTF,  Nimbus нема целосна табела за нашата азбука.

Поздрав


More information about the Ossm-members mailing list