[Ossm-members] семејтво Mozilla, непреведени стрингови

Новица Наков novica at bagra.org
Fri Feb 27 16:22:54 UTC 2004


Моментално статистиката на непреведени* стрингови е следнава: 840 и сите се
или commandkeys или accesskeys. commandkeys се копчињата кои се користат за
ctrl+нешто командата. Нив не ги преведувам. Така ctrl+p ќе си остане
„печати“. Нема да биде ctrl+п. Проблемите ги создаваат accesskeys**. И
проблемите се видливи: тоа се оние буквичињата во загради покрај
македонскиот превод на зборовите. Тие треба да бидат заменети со македонски
букви подвлечени со цртичка (за alt+буква комбинација). 

Мислам дека целава фрка со сите овие копчиња е срање во мозилава (меѓу
другото во translator-от има опција check keybindings, но истата не дава
никакви резултати -- сугерира дека сите keybindigs се ок?), ама барем пола
од оние 840 мора да се средат за преводот да изгледа поубаво. Најмногу
проблеми има во Mozilla-suite-от. Пошто јас активно не користам ништо друго
освен Firefox, добро би било, вие што ги користите Mozilla, TB, па и FF да
ги забележувате*** сите појави на вакви буквичиња и да праќате информации
каде се наоѓаат.

Еве извештаите нека бидат во форма: 
програм: Mozilla
мени: Датотека
копче: Излези(Q)

или 

програм: Mozilla-composer
копче: Правопис

Сите извештаи нека одат на www.slobodensoftver.org.mk/flyspray, така секој
што ќе сака да пријави, ќе може да види што до сега е пријавено.

Фала.


* Во случајов во непреведени не спаѓаат оние кои се со ознака keep original.
** И тука нешто ме буни, пошто колку што гледам нема ниедно Q acesskey
непреведено, а сепак во Mozilla -> Датотека -> Излези е со Q до него.
*** Сосема е возможно да има некој полесен метод за барање на овие, па ако
најдете нешто кажете.


-- 
Новица

Question authority; think for yourself.More information about the Ossm-members mailing list