[Ossm-members] Re: MythTV?

InSides insides at mof.org.mk
Mon Jan 26 20:35:15 UTC 2004


Еве што е муабетот. Планирам LiveTV софтвер под Windows преку WMPEncoder.
Иако би требало да е релативно лесно, не е така, а при истражувањето на
овакви проекти, увидов дека постојат многу повеќе TV решенија за Linux
[читај LinuxTV.org].

Како и да е, планирам frontend кој би работел под CE.NET, XP Embedded или во
најмала рака, 98lite [зависно од финансиски можности]. Како постои и
embedded Linux, навистина се загреав за можно open-source решение, па макар
тоа и значело целосно префрлување од Windows програмирање.

"дамјан г." <mk at net.mail.penguinista> wrote in message
news:40156d60 at news.mt.net.mk...
> > Некој да го пробал MythTV? Се обидувам да се натерам себеси да преминам
> > постепено на Linux програмирање, но некако тешко ми оди... време и се
тоа.
>
> Не сум го пробал.
>
> Што ти оди тешко? Ако имаш конкретен проблем слободно прашај... у принцип
> програмирањето под Linux е по лесно него под windows (од еволутивни
причини
> или подобро кажано - последица), заради едноставните интерфејси и можноста
> да видиш едно чудо веќе готов код...
> мене ако ме прашаш ти треба некоја добра книга за Unix програмирање, на
пр:
>
>     Advanced Programming in the UNIX Environment од Richard W. Stevens
>     UNIX Network Programming од Richard W. Stevens
>
> Овие две книги ќе те научат на суштината, на моделот на работа на Unix
> системот... После би ти препорачал да научиш Python(*), и колку-толку
C/C++
> - колку да се снаоѓаш, а од горните книги ќе добиеш и некое c знаење.
>
> (*) Python е OO интерпретиран јазик, многу лесно се учи, многу е моќен,
> компактен а читлив, лесно се проширува со C/C++ код, и има богат асортиман
> на библиотеки. Одличен е за правење прототипови...
> Многу лесно ќе се снајдеш со него и ќе ти користи да експериментираш без
> рекомпајлирање и сл. глупости.
>
> > Немам баш некое искуство со Linux, и се прашував некој од вас со
Hauppauge
> > или BT848 tuner да го компајлирал или испробал MythTV so MythDVD?
Наводно
> > е добар...
>
> mythTV во принцип e frontend за неколку програмчиња кои работат во
> позадина... оптимизиран за контролирање од даљинско и гледање на телевизор
>
>
>
> --
> Дамјан                 (jabberID:damjan at bagra.net.mk)
>
>         Where do you think you're going today?
More information about the Ossm-members mailing list