[Ossm-members] hd problem, again!

oJLe ojle at eunet.yu
Tue Jan 27 02:26:31 UTC 2004


Значи, во некој претходен пост имав изјаснето проблем со втор хард, те.
кога го приклучив на компов Слек не сакаше да ги прочита партициите.
Пошто хардот го вратив, а и ми кажавте дека ако го е**ле со ХР партишн
менаџерот, тогаш треба да се вклучи во кернелот WLD. 
Е сега земав друг хард кој во живот не видел ХР те. форматиран и
преформатиран е само со ПМаџик и фдиск, си го приклучив и пак исти
проблем, нејќе да ги прочита партициите. Е сега се питам што имам
изоставено во кернелот (во кнопикс хардот и партициите убаво си се
вчитуваат).
Ги споредив двата dmesg-a:
Knoppix:
...
ICH2: IDE controller on PCI bus 00 dev f9
ICH2: chipset revision 17
ICH2: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide0: BM-DMA at 0xf000-0xf007, BIOS settings: hda:DMA, hdb:DMA
    ide1: BM-DMA at 0xf008-0xf00f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:pio
hda: QUANTUM FIREBALLlct20 30, ATA DISK drive
hdb: WDC AC21200H, ATA DISK drive
hdc: CD-W524E, ATAPI CD/DVD-ROM drive
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
hda: 58633344 sectors (30020 MB) w/418KiB Cache, CHS=3649/255/63
hdb: 2503872 sectors (1282 MB) w/128KiB Cache, CHS=621/64/63
ide-cd: passing drive hdc to ide-scsi emulation.
Partition check:
 hda: hda1 hda2 < hda5 hda6 hda7 hda8 hda9 hda10 >
 hdb: hdb1
....

Slack 9.0:
....
ICH2: IDE controller on PCI bus 00 dev f9
ICH2: detected chipset, but driver not compiled in!
ICH2: chipset revision 17
ICH2: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide0: BM-DMA at 0xf000-0xf007, BIOS settings: hda:DMA, hdb:DMA
    ide1: BM-DMA at 0xf008-0xf00f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:pio
hda: QUANTUM FIREBALLlct20 30, ATA DISK drive
hdb: WDC AC21200H, ATA DISK drive
hdc: CD-W524E, ATAPI CD/DVD-ROM drive
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
hda: 58633344 sectors (30020 MB) w/418KiB Cache, CHS=3649/255/63
Partition check:
 hda: hda1 hda2 < hda5 hda6 hda7 hda8 hda9 hda10 >
...

Едина разлика што видов е во  ICH2: detected chipset, but driver not compiled in!
Сега незнам дали стварно до ова е, или е нешто без врска.
Чачкав низ кернелов ама не најдов никаков драјвер.

Intel i815 chipsetMore information about the Ossm-members mailing list