[Ossm-members] Re: MK Recnikot e onlajn

Зоран Димовски decata at mt.net.mk
Sun Jun 20 08:56:35 UTC 2004


----- Original Message -----
From: "Georgi Stanojevski" <georgis at unet.com.mk>
To: <ossm-members at hedona.on.net.mk>
Sent: Saturday, June 19, 2004 3:09 PM
Subject: [Ossm-members] Re: MK Recnikot e onlajn


На 18 јун 2004 (петок), decata at mt.net.mk напиша:

> Zdravo decki. Recnikot e pusten na net pa mozete da go proverete na users.
> ossm.org.mk/~zoki/ i taka. Kazuvajte zabeleski i idei so taka vi tekne na
> glavata pa koga ke zavse sesija ke go doraboteme. Pozdrav i cao.
>
> P.S. iam eden problem. U bazata na nekoi bukvi na krajo stava &. Ako nekoj
znae

>1. proba.css:::
 > a:hover{ font-weight:bold;


>Ова барем мене многу ми смена пошто кога менува од нормал во болд >се
>менува и ширината на зборот и без врска cве околу се мрда.
Ке го средам. НЕМА ПРОБЛЕМ

>2. Нели е поубаво да не мора да одбираш македонски<->англиски или обратно
>туку да го дава и тоа и тоа, а пошто едното го внесува на латиница а
>другото на кирилица ти ќе можеш да одредиш што да бараш, a не тој
>корисникот што пребарува.

ОК јас мислев дека подобро би било кога ке имаш опција да си избереш.

>Кверито да биде нешто како
>SELECT * FROM rechnik WHERE (english like '$zbor') OR (macedonian like
$zbor)

Кверито и БЕШЕ такво :)

>Е сега подредувањето е малку заебано како да биде? Али пошто ако некој
>внесе латиница значи бара англиски може да проверуваш дали е на кирилица
>$zbor, ако е тогаш да подредува по македонски ако не по англиски.

Е сега да видиш дали $zbor е на кирилица мене ми текна ова. Некој
друг може има боље решение?

// Ако има некоја самогласка сигурно е на кирилица. Збор без самогласки
// и без 'р' постои ли?
  $samoglaski = array('а','о','е','и','у','р');
  foreach ( $samoglaski as $i ) {
     if ( is_numeric( strpos($zbor,$i) ) ) { $kirilica = true; }
  }

И сега ако $kirilica е точно ќе биде 'ORDER BY macedonian' ако не 'ORDER
BY english'

па има повеќе опции.


3. Тоа со & мене не ми се случува кога ја импортирам базата од zoki.sql. Да
пробаш пак да ја инициализираш?

ке пробаме и тоа. ПОздрав

--
Glisha
The perfect OS, MS-DOS!
No patches, no root exploits for 21 years.----------------------------------------------------------------------------
----


> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
More information about the Ossm-members mailing list