[Ossm-members] Re: Slackware 9.1 - X - rezolucija

Georgi Georgi
Sat Mar 6 23:49:14 UTC 2004


Никола Ѓорѓиевски напиша:

> Конфигурирав со X -configure. Се стартува Х-от со некоја огромна

Појма неам дали Х има драјвери за твојата Ati или треба да симнеш. 
Знам нешто имаше проблеми DRI или со нешто друго со Аti. Побарај дали 
има драјвери за графичката на гугл што ќе ти дадам покултурни 
резултати можда.

Ако тоа те мрзи(или драјверите се во ред) пробај во /etc/X11/XF86Config 
во Section "Screen" да имаш нешто вакво:

     DefaultDepth 24
     Subsection "Display"
       Depth    24
       Modes "1280x1024" "800x600" "640x480" 
       Virtual 0 0
     EndSubsection
  
Мене вака 1280x1024 ми е предефинирана резолуција и мониторот(истиот како
и кај тебе) ми ја вади нa 85Hz што е и максимум.

За мониторот не е битно каков ти го дава стави само во
/etc/X11/XF86Config во Section "Monitor"

    HorizSync  30-97
    VertRefresh 50-150


Инаку резолуција runtime без рестарт на Х можеш да менуваш со командата 
xrandr.

-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS! 
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list